Bešović: Službe su spremne za crveni meteo alarm, ali dosta zavisi i od opštinskog nivoa

On je apelovao na građane da ne izlažu život opasnosti ukoliko vide poplavljene mostove, odrone i slične probleme već da iste prijave, kako bi službe obezbijedile te lokacije

8432 pregleda 2 komentar(a)

Tokom narednih dana očekuju nas velike količine padavine uz pojačan južni vetar, a najugroženije će biti primorske opštine, centralni dio i sjeveroistočni dio u dijelu Plava i Gusinja, rekao je u Bojama jutra direktor Direktorata za vanredne situacije Miodrag Bešović.

On je apelovao na građane da ne izlažu život opasnosti ukoliko vide poplavljene mostove, odrone i slične probleme već da iste prijave, kako bi službe obezbijedile te lokacije.

"S obzirom na to da je pojačan južni vjetar, to je jedan od parametara koji ugrožava i Skadarski basen. Imali smo još jedan parametar koji smo uspjeli da regulišemo, a to je ispuštanje iz akumulacije iz susjedne Albanije. Oni nam sada redovno šalju podatke o njihovim akumulacijama i tome kako ispuštaju vodu. Tako da smo spriječili mogućnost kao prije par godina kada su bile veće poplave oko jezera", objasnio je Bešović.

Istakao je da je Direktorat spreman, ali da ne zavisi sve od državnog nivoa već i od opštinskog.

"Imamo taj preduzeti nivo, gdje su svi koji su dužni da postupaju po našim upozorenjima imali vremena da se pripreme".

Bešović dodaje da crveni meteo alarm može da izazove probleme sa napajanjem strujom i telekomunikacijom, ali da su i ta preduzeća upozorena.

Bonus video: