Ćorić: 27.000 nevakcinisane školske djece, u slučaju pojave morbila čeka nas kolaps u obrazovnom i predškolskom sistemu

Mugoša naglašava da kod nas nije bilo prijava roditelja da ako dijete ima autizam, to bi značilo da je povezano sa primljenom vakcinom

6797 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ukupan broj nevakcinisane školske djece na današnji dan je nešto više od 27 hiljada, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić.

Ćorićeva je gostujući u Bojama jutra kazala da ih kod populacije do pet godina zabrinjava što su u čestom kontaktu, dok školska djeca mogu da naprave distancu.

Međutim, dodaje ona, i tu je rizik veliki "jer samo u hodniku dok dijete kašlje može da zarazi do 18 drugih".

Na pitanje da li je bilo prijava u Institutu zbog neželjenih dejstava nakon primljene MMR vakcine, direktorka Instituta za ljekove Snežana Mugoša je kazala da su od osnivanja Instituta 2009. godine do danas dobili samo 10 prijava, koje ukazuju na neželjeno dejstvo vakcina.

"Međutim, to su bila blaga i očekivana dejstva kao što su crvenila, otok, temperature i bolovi na mjestu primjene lijeka", naglasila je ona.

Institut za ljekove prati bezbjednost vakcine kroz program svjetske zdravstvene organzacije za internacionalno praćenje bezbjedne primjene ljekova, dodala je ona i poručila da kontinuirano prate odnos između koristi i rizika od primjene bilo kog lijeka koji je na našem tržištu.

Mugoša naglašava da kod nas nije bilo prijava roditelja da ako dijete ima autizam, da bi to bilo povezano sa primljenom vakcinom.

"U globalnoj bazi podataka u Upsali u Švedskoj vrlo je malo ozbiljnih neželjenih reakcija koje su posljedice imunizacije ovom vakcinom", rekla je ona.

U slučaju pojave morbila, čeka nas kolaps u obrazovnom i predškolskom sistemu

U slučaju prve pojave mora se odraditi reorganizacija zdravstvenog sistema, kazala je ona.

"Odvojiti punktove za primanje djece, moramo organizovati odjeljenja na kojima će se oni zbrinjavati, ali sve to povlači one druge segmente. Ono što bi bilo značajno je da se redukuju nevakcinisani u kolektivnim smještajima u slučaju pojave epidemije jer oni neće moći da se kreću. Prema tome, čeka nas kolaps u obrazovnom i predškolskom sistemu jer je tu najveća frekfencija djece. Nivo imunizacije u predškolskom periodu je nizak, pa samim tim je i opasnost veća", naglasila je Ćorić.

Pitanje za Ćorićevu je bilo da li će ukoliko se pojave prvi slučajevi, oni reagovati i da djeca koja nisu vakcinisana neće moći da idu u predškolske ustanove, a u škole će se pohađati onlajn.

Ćorićeva je odgovorila sa djeca koja nisu vakcinisana, a u slučaju pojave morbila, moraće da pohađaju školu online.

"To zavisi od modela Ministarstva prosvjete, mi dajemo preporuke. Institut za javno zdravlje je izašao sa tim predlogom, mi smo to prihvatili i onda smo formirali nacionalnu komisiju za rutinsku imunizaciju jer smo očekivali da će se ovako nešto desiti. Statistika nas je svakodnevno opominjala, mi imamo pad imunizacije od 2016. godine, i u doba kovida on je već kulminirao. Sad imamo ispod 20 odsto obuhvat 20. i 21. godišta", rekla je ona.

Imunizacija vikendom u domovima zdravlja

Imunizacija će se moći obavljati u svakom Domu zdravlja i odvijaće se u dvije smjene.

Naglasila je da roditelji mogu da dođu bez uputa.

"Svaki Dom zdravlja je inače bio otvoren vikendima za imunizaciju i radili su po dva sata, ali kako smo uputili apel, biće otvoreno u dvije smjene. U gradovima u kojima je visok stepen imunizacije nema potrebe da se otvara vikendima u dvije smjene, kao što su Mojkovac, Plav, Gusinje. Ali hoće u kritičnim gradovima kao što su Bijelo Polje, Bar, Podgorica i Nikšić", poručila je ona.

Bonus video: