Popović Samardžić i Kamenov: Ne postoji studija koja može da potvrdi da vakcina protiv malih boginja izaziva autizam

"Za ljekove koje olako uzimamo, naročito antibiotike, imamo potupu nekritičnost kada su u pitanju hemijske supstance koje imaju štetan efekat ukoliko se koriste tamo gdje ne treba, dok smo puni sumnje kada su u pitanju vakcine", rekla je Popović Samardžić

12317 pregleda 8 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Popović Samardžić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vakcine se daju zdravoj populaciji, a ne osobama koje su bolesne, kazala je epidemiološkinja Milena Popović Samardžić gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Ona je istakla da zbog toga kontrole koje vakcine prolaze su značajno rigoroznije nego za bilo koji drugi lijek.

"Za ljekove koje olako uzimamo, naročito antibiotike gdje smo šampioni u svijetu sa neracionalnim upotrebom, imamo potupu nekritičnost kada su u pitanju hemijske supstance koje imaju štetan efekat ukoliko se koriste tamo gdje ne treba, dok smo puni sumnje kada su u pitanju vakcine", rekla je Popović Samardžić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora 2021. godine sa procentom od samo 18 odsto vakcinisane djece uzrasta do dvije godine bila posljednja u svijetu. Prva sledeća bila je Angola sa 34 odsto, dok je bilo zemalja koje su imale obuhvat od 99 odsto.

Popović Samardžić, kao i imunolog Borislav Kamenov kazali su u jutarnjem programu Televizije Vijestri da nije bilo nijedne studije koja je mogla da potvrdi da vakcina protiv malih boginja izaziva autizam.

Bonus video: