Vanredna vakcinacija MMR -om u Podgorici: Pedijatri zadovoljni odzivom

Apel nadležnih da djeca prime MMR vakcinu za sada je urodila plodom, barem po podacima podgoričkog Doma zdravlja. Dom zdravlja Stara Varoš u Podgorici biće otvoren za vanrednu vakcinaciju i sjutra od 9 do 17 časova

11370 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz DZ Podgorica, Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz DZ Podgorica, Foto: Printscreen YouTube

Guzva na punktovima podgoričkog Doma zdravlja Stara Varoš... Razlog – vanredna vakcinacija MMR vakcinom. Ova majka na vakcinaciju je dovela sedmogodišnjeg sina...

"On mi je peto dijete, tako da su svi redovno vakcinisani, nemam nikakve bojazni, sva su mi djeca zdrava, po preporuci doktora sve sam redovno radila, kako treba", kazala je Tanja Kaluđerović.

Preporuke ljekara prati i majka Dragana, ali priznaje da je i informacija o pojavi malih boginja u susjednoj Srbiji doprinijela da dovede svoju kćerku na vakcinaciju.

"Ona se prima sa 12 mjeseci, godinu, ali doktorka je rekla može da se sačeka od osam do 12 godina da primi, ona je napunila osam, tako da nam se baš poklopilo da primi, mada i starija kćerka je redovno vakcinisana", naglasila je Dragana Šišević.

Da su apeli zdravstvenih vlasti urodili plodom, potvrđuju pedijatri i podaci o datim vakcinama već do 14 sati.

Kako kaže Rajka Pajović iz Doma zdravlja u Podgorici, "dobar je odziv roditelja. Dato je 90 vakcina, što znači da su bili aktivni, mi smo počeli u devet sati. Nadam se da će i dalje biti dobar odziv".

Crvenu lampicu, osim morbila u Srbiji, upalio je i nizak obuhvat imunizovane djece kod nas, kojih je čak preko 27 hiljada.

"Vraćaju nam se djeca iz Srbije, bili su na raspustu, tako da bolest je vrlo kontagiozna i lako se prenosi", kazala je Pajović.

Uzrok niske stope vakcinisanosti ljekari vide u nedovoljnoj informisanosti i poplavi spinova i pogrešnih informacija.

"Veliki uticaj društvenih mreža ipak postoji. Roditelji dobijaju često krive informacije, treba uvijek da se konsultuju sa pedijatrom i da mi kao Crna Gora ne bi trebalo da budemo na nekom posljednjem mjestu po vakcinaciji od malih boginja u svijetu, da se nalazimo čak iza nekih afričkih zemalja. Kad sam ja počela da radim vakcinacija je bila 95 – 98 odsto. Znači, znalo se, dijete napuni godinu dana i već za dva, tri dana se dovodi na vakcinaciju", zaključila je Pejović.

Dom zdravlja Stara Varoš u Podgorici biće otvoren za vanrednu vakcinaciju i sjutra od 9 do 17 sati.

Bonus video: