Snijeg donio nevolje: Seoska područja u šest opština na sjeveru ostala bez struje, u kvaru devet dalekovoda

"Zbog obilnih padavina došlo je do izlivanja rijeka iz korita gdje voda ugrožava dalekovode, a na određenim lokacijama voda je prodrla i u trafo-stanice", kazao je Filip Vojinović iz CEDIS-a

19093 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Put do dalekovoda širom Crne Gore danas nije bio lak. Mnogi putevi su, posebno seoski, neprohodni, a snijeg je napravio i velike probleme na elektro-mreži. Zato su bez struje mahom seoska područja u više opština na sjeveru.

"Zbog obilnih padavina došlo je do izlivanja rijeka iz korita gdje voda ugrožava dalekovode, a na određenim lokacijama voda je prodrla i u trafo-stanice. Nakon toga su uslijedile obilne sniježne padavine na sjeveru, usljed kojih dolazi do problema najčešće zbog oborenog rastinja, koje, bez obzira na čiste trase dalekovoda, zbog jakih udara vjetra, ugrožava nadzemnu mrežu. Urbane zone su uredno napojene električnom energijom, a problematična su određena seoska područja u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Plužine", kazao je Filip Vojinović iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Trenutno je bez napajanja devet dalekovoda, ali se određena područja snabdijevaju iz alternativnih izbora. Već par dana, bez struje su bila i područja u okolini Skadarskog jezera, ali su danas kvarovi sanirani.

Zbog odrona i snježnih nanosa i dalje je u prekidu saobraćaj na nekoliko puteva, ali se od popodnevnih sati može od Šavnika prema Žabljaku

"Na magistralnom putu Rožaje-Berane, u mjestu Baza, zbog odrona je obustavljen saoraćaj za sve kategorije vozila, a putnički saobraćaj se usmjerava na lokani put. U mjestu Sokolovina, na regionalnom putu Mojkovac - Đurđevića Tara, zbog odrona je saobraćaj u prekidu za sve vrste vozila. Na putnom pravcu Plužine – Šćepan Polje saobraćaj je obustavljen za sve vrste vozila. Na putnom pravcu Rožaje – Kula – Peć saobraćaj je u prekidu za kamione sa prikolicom i šlepere zbog snježnih nanosa", saopštila je Oseja Nikolić iz Automoto saveza Crne Gore.

Problema je bilo i na željeznici, jer je u prekidu bio saobraćaj između Podgorice i Kolašina, zbog čega se, prema svjedočenju putnika, satima čekalo u vozu na stanici nadomak Mojkovca, odakle su putnici, dalje prebačeni autobusima.

Iz Željezničkog prevoza su TV Vijesti kazali da je problem na kontaktnoj mreži otklonjen nešto priije 15 sati, ali su putnici iz Bara u Bijelo Polje danas išli autobusom, kako ne bi čekali dopremanje lokomotive sa sjevera.

Nakratko, jutros se čekalo i na skijalištu u Kolašinu...

"Situacija na skijalištima je stabilna. Jutros od 10 sati i 50 minuta do 11 i 20 bez napajanje je bio dalekovod Rijeka Mušovića, Breza i Jezerina sa kojih se napajaju Ski centri u Kolašinu. Naše ekipe su reagovale urgentno i uspostavile redovno napajanje. Takođe, dalekovod je pod konstantnim nadzorom naših stručnih ekipa", naglasio je Vojinović.

A ekipe Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada, nakon višesatnih akcija, spasile su pet osoba koje su bile zarobljene u snježnim nanosima na dvije lokacije u Studenom. A tamo gdje još nijesu, ili neće ni dospjeti čistači, mještani, poput ovog iz šavničkog sela Timar, puteve će napraviti sami...

Bonus video: