TV Vijesti: Biraće se dvoje ili troje sudija Ustavnog suda?

Prema saznanjima Televizija Vijesti jedan bi bio prihvatljiv DPS-u, jedan DF-u, a jedan ostalim partijama

20394 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Dok u plenumu traje javno saslušavanje kandidata za četiri sudije Ustavnog suda, stranke iza zatvorenih vrata pokušavaju da postignu dogovor o tome ko bi od njih mogao dobiti dvotrećinsku podršku. Po saznanjima Televizije Vijesti, uveliko se održavaju bilateralni sastanci, i praktično svako sa svakim pregovara.

Iako su u Ustavnom sudu upražnjena četiri mjesta, kako saznaje Televizija Vijesti, realnije je da se postigne dogovor oko dva ili tri kandidata. U tom slučaju jedan bi bio prihvatljiv DPS-u, jedan DF-u, a jedan ostalim partijama.

Navodno, DPS-u bi najviše odgovaralo da se izaberu dva kandidata, od kojih jedan kojeg oni podržavaju, jer bi u tom slučaju zadržali većinu u Ustavnom sudu. Zbog toga DF insistira na tri kandidata, kako bi odnos snaga u sudu bio 3:3.

Još uvijek se vaga da li je obavezno da jedan kandidat bude iz redova manjinskih naroda ali u tom slučaju nema saglasja - da li bi to bio kandidat iz reda Bošnjaka ili Albanaca.

Iako se još uvijek ne razgovara o konkretnim osobama, neka imena već figuriraju. Navodno, aktuelna većina i dalje favorizuje dvije kandidatkinje za koje su glasali i u prethodnom krugu - Snežanu Armenko i Jelenu Ružičić. DPS se još uvijek ne izjašnjava oko imena, iako im je najbliža Dragana Đuranović ili Azra Jasavić, ako se bude birao samo jedan sudija, mada su za njih prihvatljivi i drugi kandidati iz redova manjinskih naroda.

Sagovornik Televizije Vijesti kaže da albanske stranke preferiraju Sulejmana Gučija, a Bošnjačka stranka Faruka Resulbegovića.

Sagovornik Televizije Vijesti kaže da je optimista da će do izbora sudija ovoga puta doći, jer, kako kaže, teško da će dvije najveće političke stranke DPS i DF na sebe preuzeti odgovornost da zbog jednih ili drugih, sud ostane u blokadi, što bi značilo automatsku reakciju Brisela.

Optimista je i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak ali predlaže i da se, ako ne bude dogovora oko četiri imena, napravi lista od 12 do 15 kandidata.

"Ako su svi ti prihvatljivi Ustavnom odboru naravno, i nama sa kolegijuma, mi ćemo predložiti da se izvlače kandidati. Jer, i patrijarh se bira od tri izvlačenja, i mislimo da to nije neozbiljno, ako dođemo zajednički do tog nekog broja koji je svima prihvatljiv i da su nam to ta kategorija kandidata", rekla je potpredsjednica skupštine Bošnjak.

Njen prijedlog odmah je izazvao reakcije iz DPS-a.

"Ja dodajem, zašto ne i kako se bira papa. Pa da izlazi predsjednica parlamenta, ili zašto ne vi predsjednice Ustavnog odbora, pa kad budemo završili, viče: abemus Ustavni sud. Imamo Ustavni sud, i da završimo priču jednom", rekao je Škrelja.

Bošnjak nije mogla da precizira kada će biti zakazana sjednica na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda.

I dok se na datum te sjednice još uvijek čeka, na zahtjev Vlade za 4. februar zakazana je sjednica na kojoj će se raspravljati o Predlogu izmjena Zakona o državnom tužilaštvu jer dan kasnije ističe v. d. mandat aktuelnoj vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović kojoj bi Vlada da omogući produžeje mandata.

"Meni je lično neprihvatljivo jer bi bukvalno došli u situaciju da neko može da bude u v. d. stanju nekoliko godina", rekla je Bošnjak.

Bošnjak je rekla i da su vrlo zadovoljni trenutnim radom Jovanovićeve, ali to ne znači da prema nekom pojedincu treba mijenjati zakon.

Bonus video: