VIDEO Vujisić: I danas je nelegalno eksploatisan šljunak sa državnih parcela; Gajević: Niko nije prijavio

Državna sekretarka Ministarstva ekologije Zorica Krsmanović kazala je da građevinski inspektor danas "očigledno nije bio na licu mjesta jer nije imao konkretnu prijavu"

23186 pregleda 59 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ekološki aktivista i novinar Vuk Vujisić tvrdi da je i danas eksploatisan šljunak na državnim parcelama.

On je u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti, rekao da je danas bio na terenu i snimio nelegalnu eksploataciju šljunka na tri državne parcele.

"Danas je situacija takva da i dalje imamo nelegalne ekspoatatore na državnim parcelama, imamo firme koje uzurpiraju državni prostor i eksploatišu šljunak i proizvode beton na državnim parcelama. I danas sam bio na terenu i zatekao tri firme koje ekspolatišu šljunak i obavljaju djelatnost koja je zabranjena prije dvije godine", rekao je Vujisić.

On je naveo da je danas oko 12 časova snimio separaciju "izvjesnog Stanića koja se nalazi na državnoj parceli i društvena je svojina".

eksploatacija šljunka
foto: TV Vijesti

"Ti objekti se nikad ne mogu legalizovati niti mogu nastaviti ovakvu vrstu proizvodnje. Građevinska inspekcijha je upoznata sa ovim, ali i dalje se radi".

On je opisujući drugi snimak kazao da je takođe primijećena nelegalna eksploatacija šljunka na državnoj imovini.

eksploatacija šljunka
foto: TV Vijesti

"Ovdje se radi o parcelama pod vodom. Tu su nekad su bile njive i plodno zemljište i dalje se obavlja eksploatacija - ne znam koja je firma i bageri kopaju šljunak na jednoj od parcela...", naveo je Vujisić.

On je pokazao i snimak sa postrojenje Montenegro petrola za koji je naveo da je napravljen danas.

eksploatacija šljunka
foto: TV Vijesti

"Montenegro petrol ima sudsku zabranu i ne smije da obalja bilo kakve radove na toj parceli, ali kao što se vidi kamioni prolaze, čak se i kopa, utovaraju se kamioni i postrojanje radi mimo svih apela institucija i rade svakodnevno", rekao je Vujisić.

Dodao je da su o svemu upoznati i nadležni i da se situacija kao što je na snimcima može zabilježiti svakog dana.

Predsjednik Operativnog tima za borbu protiv nelegalne eksploatacije šljunka Stevan Gajević na pitanje kako se ovo dešava i nakon priča da će se ovome stati na kraj naveo je da sada imaju "čudnu situaciju".

"Institucuionalni procjep gdje imamo zakonske barijere za uklanjanje i nemamo jasno definisana krivična djela za postupanje tužioca i mnogo drugih činilaca koji nam ne idu naruku. Počeli smo da radimo - da li smo mogli više vjerovatno jesmo, ali i ovi rezultati sada koje imamo po meni nijesu mali i istorijski su".

Upitan da li su prikazani snimci dokaz da je država nemoćna i pored svih zabrana, inspekcija, policije, najava angažovanja vojske da se ovo radi, Gajević je odgovorio:

"Ovo jesu državne parcele. Možda je snimljeno i danas, ne znam kada je snimljeno, vjrovatno juče, danas vjerovatno da ima tamo da neko radi i operativni tim nije non-stop na terenu. Operativni tim je zajednički tim državnih organa koji su samopostupajući i mogu da postupaju u svojim nadležnostima. Mi koordinišemo druge državne organe u zajedničkom cilju nelegalnih ekspolatatora i tu je nulta tolerancija. Svako ko zatekne nekoga da kopa treba da prijavi".

Na pitanje zašto predstavinci državnih institucija nijesu na parcelama gdje se obavlja nelegalna eksploatacija šljunka, Gajević je rekao "ne znam jer vjerovatno niko nije prijavio".

"Morali bi da imamo non-stop čuvarsku službu, ministar (Filip) Adžić je rekao i da je to možda nadležnost vojske. Ne znam da li će vojska izaći, za sve je nadležna Vlada. Pozivamo sve da snime i prijave Upravi policije...", rekao je Gajević.

Državna sekretarka Ministarstva ekologije Zorica Krsmanović kazala je da građevinski inspektor danas "očigledno nije bio na licu mjesta jer nije imao konkretnu prijavu".

Predsjednik UO Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić kazao je da ga ne iznenađuju snimci.

"Patrole Regionalnog vodovoda obilaze teren i prijavljuju nedozvoljene radnje inspekcijama. Od 2015. napisali smo preko 500 prijava svim nadležnim državnim službama koje imaju bilo kakvu nadležnost kada je u pitanju vodosnabdijevanje ili vode. Uglavnom nijesmo dobijali odgovore po prijavama, svega 10 odsto smo dobili odgovora po prijavama. Nije bilo odgovarajućih sankcija i reakcija od strane tih organa...", rekao je Lakušić.

On je dodao da inspekcije često kažu da su nenadležne i da prebacuju odgovornost na druge.

Bonus video: