Tržište nekretnina dinamično, nema naznaka da će doći do pada cijena

Kvadrat u Podgorici dostigao 1.800 eura, u Tivtu i Budvi nemoguće ga je naći ispod 2.000 eura

6775 pregleda 9 komentar(a)

Stanje na tržištu nekretnina je vrlo dinamično i tržište ne poakzuje elemente koji bi upućivali na to da će u nekom kratkom roku doći do pada cijena ili zaustavljanja rasta.

To je u Bojama jutra rekao Mile Gujić, predsjednik odbora Udruženja građevinarstva i industije građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore.

On navodi da se januar ne može uzimati kao parametar, jer tada obično i nema velike kupovine.

"Ali je kraj prošle godine donio intenzivan rast cijena koji se ogledao i tokom čitave 2022. godine. Početak rata u Ukrajini doveo je do skoka cijena energenata i svih drugih parametara. Cijene građevinskog materijala su rasle neslućenom brzinom, više od 30 odsto, zbog problema izazvanih i proizvodnji, transportu, logistici...", rekao je Gujić.

Osim intenzivnog skoka cijena, kaže on, bila je i intenzivna potražnja.

"Prošle godine se zaista trgovalo nekretninama, pogotovo u Podgorici i na primorju. Tome je doprinio vjerovatno i program ekonosmkog državljantva. Samo za 10 mjeseci po osnovu ekonomskog državljanstva stranci su uložili 370 mil eura. Oni su ulagali najviše u primorje".

Cijena kvadrata u Podgorici trenutno u prosjeku iznosi oko 1.500 eura.

"Trenutno je kvadrat stana u izgradnji na Starom aerodromu između 1.500 i 1.600 eura. Tu je zabilježen skok cijena od 40 odsto. 2019. je cijena kvadrata tamo bila oko 1.100 eura. U Central pointu kvadrat se kreće oko 1.800 eura,. u Budvi i Tivtu ga nema ispod 2.000", kaže Gujić.

Ističe da je evidentan intenzivan rast i izgradnje i cijena u Kolašinu, pa sada kvadrat i tamo dostiže 1.800 eura.

Bonus video: