Ukoliko roditelj odbije vakcinaciju djeteta, dom zdravlja dužan da obavijesti Sanitarnu inspekciju koja pokreće postupak

U prethodnom periodu podnijet 101 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Zakonom propisane kazne do 2.000 eura

12467 pregleda 20 komentar(a)

Ukoliko roditelj ili staratelj odbije vakcinaciju djeteta nadležni dom zdravlja u obavezi je da podnese prijavu i obavijesti Sanitarnu inspekciju.

To je u Bojama jutra istakla zdravstveno-sanitarna inspektorka Jelena Nikčević.

Sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove započela je kontrolu svih domova zdravlja na teritoriji Crne Gore u cilju kontrole sprovođenje obavezne imunizacije sa akcentom na MMR.

"Shodno zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti roditelj ili staratelj je dužan da omogući djetetu vakcinaciju protiv 10 zaraznih bolesti. Pedijatar, kada uvidom u vakcinalni karton utvrdi da dijete nije uredno vakcinisamo u obavezi je da obavijsti roditelja i zakaže vakcinaciju. U sučaju da roditelj odbije imunizaciju djeteta nadležni dom zdravlja je u obavezi da podnese prijavu, obavijesti Sanitarnu inspekciju", rekla je Nikčević.

Sanitarna je u obavezi da kontaktira roditelja i ukaže na zakonske obaveze, a u slučaju da roditelj i dalje odbija, sanitarni inspektor će preduzeti zakonom propisane mjere i podnijeti zahtjeve za pokretanje postupaka nadležnim sudovima.

Nikčević dodaje da su inspektori u prethodnom periodu podnijeli 101 zahtjev za pokretanje prekšrajnih postupaka protiv roditelja.

Kazne se kreću u iznosu od 100 do 2.000 eura.

Bonus video: