Stanovnici sjevera se još uvijek oporavljaju od poplava, najviše štete u Gusinju i Plavu

"Ovih dana opštinska komisija je na terenu i vrši procjenu. Kada budu dobili objedinjenu procjenu onda cemo ići prema Vladi, koja je javno saopštila da će pomoći opštine na sjeveru", kaže predsjednik Opštine Plav Nihad Canović

8254 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ono što je sedmočlana porodica Gutić u plavskom selu Komarača stvarala deset godina, odnijela je voda prošle sedmice.

"Došlo je do klizišta ne samo kod mene nego na cijelom terenu, ovaj objekat gore radio sam za Eko - pčelarstvo, tu je uništeno 80 nastavaka, nešto meda, voska, dolje ova dva pomoćna objekta, kokoške i sve što je tu", kazao je mještanin sela Komarača Esad Gutić.

Na pitanje hoće li moći to da saniraju, Gutić odgovara da će to biti teško, ako ne bude pomoći države. "Nemam od čega, ne radim."

Neće imati mnogi kojima je poplava pričinila ogromnu štetu na privatnim imanjima u Plavu i Gusinju. Još veća šteta je napravljena na opštinskoj i komunalnoj infrastrukturi i ona se može mjeriti stotinama hiljada eura, kaže prvi čovjek Plava.

"Posebno je to izraženo u seoskim područjima, gdje su lokalni putevi možda bili i neasfaltirani, gdje je vodotok bio do samih puteva, tako da su štete zaista značajne. Ovih dana opštinska komisija je na terenu i vrši procjenu, kada budu dobili jednu objedinjenu procjenu onda cemo ići prema Vladi, koja je javno saopštila da će pomoći opštine na sjeveru", kaže predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Još veći problem predstavlja to što se još nisu oporavili od prethodnih poplava u novembu i decembru, gdje je procijenjena šteta bila 200 hiljada eura. Vodena bujica je nosila sve pred sobom i u Gusinju. Iz Opštine tvrde da je voda odnijela preko 10 hektara privatnih imanja i napravila mnogo štete na komunalnoj infrastrukturi.

"Pošto je dva prošla puta bila 400 hiljada eura, nešto malo preko 400 hiljada, sad još 200 hiljada, to je na javnoj infrastrukturi. Tu nisu uključena imanja što je odnešeno od strane rijeke Grnčar, ali i Ljuča i Vruja", navodi potpredsjednik Opštine Gusinje Edon Balidemaj.

Balidemaj dodaje da su opštinske službe intervenisale gdje su mogle kako bi se omogućilo kretanje ljudi i vozila, ali da Vlada treba da interveniše kako bi se šteta u potpunosti sanirala.

Bonus video: