TV Vijesti: Dejan Vukšić kandidat na predsjedničkim izborima

Manje od dva mjeseca do izbora, Crna Gora i dalje nema nijednog zvaničnog predsjedničkog kandidata

53133 pregleda 80 komentar(a)
Vukšić, Foto: Boris Pejović
Vukšić, Foto: Boris Pejović

Dok parlamentarci ne znaju hoće li i kako izabrati ustavne sudije, građani makar znaju da će predsjednika birati oni 19. marta. No, manje od dva mjeseca do izbora, Crna Gora i dalje nema nijednog zvaničnog predsjedničkog kandidata.

Novinar Monitora Predrag Nikolić kaže da odluka ne zavisi od partija, već od procjene njihovih lidera da li će se kandidovati ili ne.

"Očigledno se vaga, jer nijesu u igri samo predsjednički izbori, nego i parlamentarni i svi čekaju, osluškuju ko će biti kandidati. U stvari, čeka se samo da li će predsjednik DPS-a i države izaći ispred svoje partije i ponovo se kandidovati", kazao je Nikolić.

Aktuelni šef države Milo Đukanović, jedan je od mogućih kandidata DPS-a. On je za predsjednika biran već dva puta, a u sedam navrata bio je na čelu Vlade. Drugo ime koje figurira je i Milica Pejanović Đurišić, koja je ranije bila ministarka odbrane, poslanica, ambasadorka i predsjednica DPS-a. Spekuliše se da bi ova partija mogla da kandiduje i odlazećeg gradonačelnika Podgorice i potpredsjednika partije Ivana Vukovića ili poslanika i bivšeg ministra sporta Nikolu Janovića.

"Opet sve zavisi od predsjednika DPS-a Đukanovića. Sama ta najava i možda izvjesna ili ne, vidjećemo njegova kandidatura, govori o tom nekom demokratskom kapacitetu njega samog i njegove partije. Svakako da kandidovanje nekih od kredibilnih kandidata DPS-a kao što je gospođa Pejanović-Đurišić bi bio napredak ili najava nekih novih vjetrova za tu stranku, što bi bilo dobro I blagotvorno za samu državu. Može ta nekandidatura Đukanovića da bude znak da neće da učestvuje na izborima na kojima nema izvjesne šanse da dobije i da li će se svjesno neko od njih iz DPS-a žrtvovati u tome porazu, vidjećemo", dodaje Nikolić.

Kao i oko mnogo stvari u protekle dvije godine, aktuelna vlast razjedinjena je i po pitanju predsjedničkih izbora. Simptomatično je da je DF već skupio 10 hiljada potpisa, ali ne zna se za koga. Kao potencijalni kandidat Fronta pominje se jedan od njegovih lidera i poslanik Andrija Mandić. Međutim, nije isključeno da bi u predsjedničku trku mogao ući i Milan Knežević.

Karte za 19. mart ne otkrivaju ni Demokate, URA, SNP. Ukoliko ne dođe do šireg konsenzusa, Demokrate će najvjerovtnije zaigratu na svog lidera Aleksu Bečića. Pokret Evropa sad počinje da prikuplja potpise, ali ni oni ne saopštavaju ime kandidata, iako su mogući njihov lider i bivši ministar finansija Milojko Spajić, budući gradonačelnik Podgorice i bivši ministar ekonomije Jakov Milatović i bivša ministarka odbrane Olivera Injac.

"Čini mi se da nema kandidata koji bi mogao u prvom krugu da pobijedi ubjedljivo gospodina Đukanovića, ali eto možda je strategija ta neka da se ide sa više kandidata, pa da se da podrška tom jednom kandidatu. Pomalo plaši ta njihova sigurnost i ubijeđenost da će odnijeti pobjedu jedan od kandidata vladajuće većine na predsjedničkim izborima. U ovom trenutku gospodin Spajić je negdje i najozbiljniji u smislu da bi mogao da povuče najviše glasova", kazao je Nikolić.

SDP je predložio da se građanske i evropske partije okupe oko nadstranačke ličnosti, a u suprotnom oni će imati svog kandidata. Nagađa se da bi to mogao biti bivši lider njihove partije i Parlamenta I doskorašnji ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Prema saznanjima TV Vijesti, Demohrišćanska stranka Zdravka Krivokapića za prvog čovjeka države kandidovaće bivšeg čelnika ANB-a Dejana Vukšića.

Predrag Nikolić kaže da bi za građane trebalo da bude najbitnije da predsjednik koji će biti na čelu države narednih pet godina bude građanski orjentisan i da mu vodilja ne bude interes partije.

"Mi smo naviknuti na takav stav predsjednika i premijera, ali bi dobro bilo da dođe neka ličnost koja ima integritet I osjećaj za malo šire dobro, širu zajednicu, a ne samo za svoju partiju".

Predsjednik države po zakonu i logici bi trebao da bude predsjednik svih njenih građana. Ipak, čini se da nam nešto ni poštovanje zakona ni logika ne idu posljednjih 30-tak godina.

Bonus video: