Janković: Dok piju antibiotike djeca treba da budu kod kuće, do treće godine su maltene stalno bolesna

“Iako se dijete 24 časa nakon što počne da pije antibiotik osjeća odlično, bolje bi bilo da dok god ga uzima ne ide u vrtić. To je nekad roditeljima teško objasniti. Najidealnije je da dijete dok se liječi sjedi kući”, poručila je Janković

15241 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Dijete uzrasta od jedne do tri godine razboljeva se devet do 12 puta godišnje, što znači da su djeca maltene stalno bolesna. To je jedini način da stekne imunitet i mora proći tu fazu, rekla je između ostalog u Bojama jutra pedijatrica Vjera Janković.

Objašnjava da kada se dijete normalno ponaša, igra, jede a kašlje, doktori to zovu “vrtićki kašalj”, i takvo dijete može da pohađa kolektiv.

“Inače nijedno dijete ne bi išlo u vrtić. Uslov je da dijete minimum 24 sata nema temperaturu, jer ne znate da li će čim ga povedete vaspitačica zvati da javi da ponovo ima temperaturu. Svaki roditelj poznaje svoje dijete i zna kada je ono ozdravilo”, rekla je Janković.

Dodaje da je kolektiv uvijek rasadnik infekcije, i da je to neminovnost.

“Dovoljno je da se malo zakašlju tih dana ako su malo virozni, i to će prenijeti na ostale”.

A preporuka je da dijete bude kod kuće ako pije antibiotik.

“Iako se dijete 24 časa nakon što počne da pije antibiotik osjeća odlično, bolje bi bilo da dok god ga uzima ne ide u vrtić. To je nekad roditeljima teško objasniti. Najidealnije je da dijete dok se liječi sjedi kući”, poručila je Janković.

Bonus video: