MMR vakcina za sada nije uslov za boravak djece u vrtiću

"To ne znači da neće biti u jednom trenutku. Epidemiološke mjere se mijenjaju zavisno od situacije", kazala je direktorica JU "Ljubica Popović" Vesna Nikolić

10962 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcinacija MMR vakcinom za sada nije uslov za boravak djeteta u vrtiću.

To je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazala direktorica JU "Ljubica Popović" Vesna Nikolić.

Ona je kazala da što se tiče mjera koje se provode kada je u pitanju sprečavanje epidemije zaraznih bolesti, u ovom slučaju morbila, da se poštuju preporuke Insituta za javno zdravlje.

"Što se tiče preventivnih koraka imali smo edukacije sa roditeljima kako bismo podigli svijest o važnosti i značaju vakcinacije MMR i razbili možda neke tabue".

Dodala je da ograničenja za boravak djece u vrtiću ne postoje, osim potvrde koju izdaje izabrani pedijatar da li je dijete sposobno za vrtić.

"Primjena vakcina MMR nije uslov za boravak u vrtić. Ali ne znači da neće biti u jednom trenutku. Epidemiološke mjere se mijenjaju zavisno od situacije. U svakodnevnom samo kontaktu sa Institutom za javno zdravlje, domovima zdravlja, ministarstvima zdravlja i prosvjete i svi zajedno posmatramo situaciju i saopštavamo šta se dešava na terenu. Nisam sigurna da u jednom trenutku vakcina neće biti uslov, a svakako ukoliko bi se pojavio prvi slučaj morbila biće definitivno uslov za boravak djece u vrtiću ako imamo mjeru da od pojave jednog slučaja u vaspitnoj jedinici u kojoj boravi u prosjeku od 250 do 500 djece moraju da prođu dva inkubaciona perioda, odnosno 42 dana, da dijete neće moći da boravi u vrtić ukoliko nije vakcinisano".

Nikolić je kazala da smatra da je to dovoljan uslov i podsticaj roditeljima da razmišljaju u tom pravcu i pođu i vakcinišu svoju djecu.

Ona je navela i da vrtići nemaju evidenciju koliko je djece vakcinisano MMR vakcinom.

"Prilikom upisa djece pravilnikom o upisu predviđeno je da se samo donosi potvrda da su djeca sposobna za vrtić. Neki pedijatri naglašavaju da djeca nijesu vakcinisna, neki da je proces vakcinacije u toku ...", pojasnila je Nikolić