Prije nego uđu u učionice, učenici će morati da odlože mobilne telefone

"Donijeli smo odluku da ne oduzimamo telefone, već da ih odlažu u kutuje, koje su numerisane od 1 do 30, taj broj predstavlja njihov broj u dnevniku", kazao je direktor Osnovne škole "Savo Pejanović" Zoran Đukić

18948 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Od ovog polugodišta, prije nego se smjeste, đaci Osnovne škole "Savo Pejanović", moraju da odlože svoje mobilne telefone.

"Bolje ćemo raditi, učiti i imati bolju koncentraciju na sami čas", smatra Đorđe, učenik te škole.

Na pitanje koliko vremena dnevno provede na telefonu, kaže da kad završi školu i uradi domaći, onda je na telefonu "bukvalno cijeli dan".

"Ponekad na našem času kad je neko na telefonu, nastavnica ga opomene, pa ga uzme. Zbog toga i mislim da se to više neće dešavati, kad djeca budu morala da ostavljaju telefone", kaže Damjan, jedan od učenika.

Učenici Lani se ipak, kako kaže, nije dešavalo da je nastavnici opominju zbog telefona.

"Ali mojim drugarima jeste. Mislim da im to baš skreće pažnju sa časa i zbog toga ne budu nekad toliko uspješni i neke stvari ne nauče i onda im je teže kući da nauče lekcije", kaže ona.

Da bi telefoni trebalo da se ostavljaju, smatra i Petar.

"Zbog toga što se dosta vremena provode na njima, da bi bio veći fokus i da bi se nastava pratila", kaže on.

"Biće manje nestašluka na času, jer djeca često igraju igrice ili puštaju glasnu muziku, to dekoncentriše drugu djecu koja žele da prate nastavu", naglašava učenica Nikolina.

Milica smatra da su kutije dobra ideja kako bi smanjile korišćenje telefona i fokusirali se na nastavu.

A bez telefona, nastava će, ističu nastavnici i direktor, biti kvalitetnija, a koncentracija učenika bolja.

"Da je sreće telefon uopšte ne bi ni bio potreban, ali kada to čine, uz odobrenje nastavnika i roditelja, mi nijesmo htjeli da budemo prestrogi da ih zabranimo jer su nekad i potrebni i to niko ne poriče. Međutim ima puno zloupotreba, odvraćanja pažnje, djeca nijesu usresređena na praćenje. Neko nekome pošalje poruku, prosto to poremeti tok časa i odvrati pažnju od onoga što je nastavna tema i posvećeneost i misaona aktivnost", navodi nastavnik u toj školi Maksim Drašković.

"Na sjedicama odjeljenskih vijeća saznali smo da učenici ometaju nastavu da telefoniraju, da slikaju jedno drugo, da snimaju nastavnike, da prepisuju testove, dobiju zadatke koje šalju drugima tako da do četvrog časa svi imaju rješenje. Da bi eliminisali takve anomalije donijeli smo odluku da ne oduzimamo telefone, već da ih odlažu u kutuje, koje su numerisane od 1 do 30, taj broj predstavlja njihov broj u dnevniku", kazao je direktor škole Zoran Đukić.

I uprava i nastavnici nadaju se da će ovakav potez zbližiti djecu i podstaći ih da umjesto lajkova i pratilaca, stiču više stvarnih prijatelja.

Bonus video: