Nenezić o predsjedničkoj kampanji: Mislim da ćemo se svega naslušati i nagledati

"Najveći problem je što jedan izborni ciklus počinjemo sa nereformisanim zakonodavstvom. Prije svega bih ukazala na neažurnost biračkih spiskova, prebivališta i državljanstva… Mislim da je vrlo loše za nas jer se baca negativno svjetlo na čitav birački proces"

10379 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Predsjednička kampanja je krenula vrlo intenzivno i možemo reći da će biti negativna kampanja koja će se fokusirati na oponiranje onome što su prijedlozi određenih kandidata koji su potvrdili svoju kandidaturu, a da ćemo vrlo malo vidjeti onoga što su neki konkretni predlozi, vizija.

To je u pregledu štampe u Bojama jutra kazala Ana Nenezić iz Centra za monitoring i istraživanje.

"Mislim da ćemo se svega naslušati i nagledati. Najveći problem je što jedan izborni ciklus počinjemo sa nereformisanim zakonodavstvom. Prije svega bih ukazala na neažurnost biračkih spiskova, prebivališta i državljanstva… Mislim da je vrlo loše za nas jer se baca negativno svjetlo na čitav birački proces", rekla je Nenezić.

Navodi da su istraživanjem došli do podatka da postoji porast od 3.000 birača u odnosu na izbore 2020. godine.

"Kada uporedite ukupan broj stanovnika i državljana da pravom glasa i onoga što su upisani birači, imate odnos od 88 odsto. Ono što je prosjek kad smo upoređivali sa zemljama Evropske unije to je 70 odsto. To je prvi indikator koji može ukazivati na to da problem postoji. O kandidaturi Milojka Spajića priča se upravo kroz taj okvir nesređenih registara. Vi nemate nikog ko može reći je tačna ili nije tačna informacija".

Ona smatra da će se napadi i kampanje pojačavati ukoliko sam Spajić ne stane na kraj tome.

"Imali smo priliku da čujemo odgovor na pitanje u vezi državljanstva. Taj odgovor je izbjegnut i mislim da to nije dobro jer se ostavlja prostor za jačanje te negativne kampanje. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da postoji značajna podrška, možda čak i iznenađujuća u jednom dijelu koja dolaze za kandidata iz partije koja je vanparlamentarna, koja nema u svojim rukama poluge moći i ono što su vizije i ideje bazira najvećim dijelom na populizmu", rekla je Nenezić.

Ističe da je na predsjedničkim izborima izlaznost uvijek manja.

"Pretpostavljam da se traži formula kako bi se birači motivisali da izađu i podrže kandidate. I to može napraviti potencijalni problem jer to su partije koje treba potencijalno da koaliraju na lokalnom nivou, a vidimo da napadi dolaze upravo iz tog centralnog bloka”.

Smatra da će URA i SNP podržati Spajića.

"Vrlo je indikativno da one partije koje drže poluge i vrše vlast nemaju svog kandidata".

Bonus video: