Miljanić: U narednim danima ćemo se pozabaviti problemom "šumarske mafije"

"Mislim da Tužilaštvo treba da da odgovor šta je sa 100 krivičnih prijava koje je podnio UIP i UP, kakav je rezultat, kakav je ishod i gdje treba potrošiti najviše energije", naglasio je Miljanić

7893 pregleda 17 komentar(a)
Miljanić, Foto: Printscreen YouTube
Miljanić, Foto: Printscreen YouTube

Zoran Miljanić ministar bez portfelja i zamjenik predsjednika Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije poručio je da će se država u narednim danima pozabaviti problemom "šumarske mafije".

To je kazao u Bojama jutra na televiziji Vijesti.

On je naveo da je zbog nelegalne sječe i eksploatacije šuma konstituisan Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, čija se sjednica na ovu temu očekuje u narednim danima.

"Imamo u 2021. i 2022. godini podnesenu 51 krivičnu prijavu od strane Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i 47 od strane Uprave policije (UP) u odnosu na nelegalnu sječu šuma, uključujući odgovorne u Upravi za šume, koncesionare i ostale u tom lancu", istakao je Miljanić.

Dodaje da za sada nije bilo reakcije nadležnog Tužilaštva.

Naglašava i da je Ministarstvo poljoprivrede 2021. podnijelo pet predloga za pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih u tadašnjoj Upravi za šume i tri koncesionara i bivšeg ministra poljoprivrede, državnih sekretara koji su bili nadležni za šumarstvo, "kao i protiv sudija Privrednog suda koji su postupali u sporovima koje je država vodila".

Dodaje da Ministarstvo poljoprivrede nema povratnu informaciju od Tužilaštva, za nijedan od ovih slučajeva.

Miljanić vjeruje da je jedan od najvećih problema institucija što nije bilo međusobne saradnje na visokom nivou.

"Zamisao je da sve institucije okupimo na jednom mjestu i da od početka budu uključeni u ono što mislimo da uradimo", kazao je on.

Vjeruje da se stvari neće riješiti samo represijom.

"Mislim da Tužilaštvo treba da da odgovor šta je sa 100 krivičnih prijava koje je podnio UIP i UP, kakav je rezultat, kakav je ishod i gdje treba potrošiti najviše energije", dodao je Miljanić.

On se osvrnuo i na problem eksploatacije šljunka, kazavši da je postupak postavljanja kamera u toku.

Bonus video: