Agrobudžet uvećan za 41 odsto, izrada strategije proizvodnje uskoro će biti gotova

Premije za mlijeko, stočarstvo i govedarstvo povećane

4353 pregleda 4 komentar(a)

Agrobudžet za 2023. godinu biće uvećan nekih 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je u Bojama jutra Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"U prethodnom periodu imali smo težak period i cijene svih inputa poljoprivredne proizvodnje značajno su skočile i ukazala se potreba da Agrobudžet možda bude u većem nivou nego što jeste. Ali to su bile realne mogućnosti sa nacionalnim budžetom i u završnoj smo fazi izrade i već u narednim danima možemo očekivati prikupljenje mišljenja i upućivanje na Vladu", rekao je Cimbaljević.

On je rekao i da je pri kraju izrada nove strategije poljoprivredne proizvodnje za period od 2023. do 2028. godine, te da su neke mjere modifikovane.

"Javna rasprava kada je u pitanju strategija biće u ovom mjesecu. Dali smo fokus na određene grane koje su prepoznate da imaju veliki potencijal u Crnoj Gori. Ono što najviše interesuje građane je plaćanje po hektaru i grlu, i njih smo unaprijedili", rekao je Cimbaljević.

Kada je u pitanju premija za mlijeko, ove god će iznositi 17 centi.

U govedarstvu će, navodi on, premije biti od nultog grla, u stočarskoj proizvodnji smanjen je kriterijum za ovce i koze i iznosiće jedno uslovno grlo ili 10 ovaca ili koza koje će biti uključene u premiju.

"Nastavićemo sa nabavkom steonih junica, za odgoj premija je iznosila 150 eura, sada će biti 250 eura. Tovne premije su korigovane u pozitivnom smjeru u tom dijelu imamo dosta iskoraka. Plaćanja po hektaru će biti revidirana, u ovoj godini ćemo imati proizvodno vezana plaćanja. Osnovna premija će iznositi 250 eura, za posebne kulture će imati dodatne stimulanse... Mlađi poljoprivredni proizvođači, gazdinstva gdje su nosioci žene će imati dodatnu premiju i proizvođači koji imaju dokaz da su robu stavili na tržište", rekao je Cimbaljević.

Bonus video: