Carević: Porodični biznis na državnoj imovini podigao vrijednost za 17 miliona, to ne zaslužuje optužnicu već nagradu

Kotorski sud je danas izašao na Krimovicu, kako bi utvrdila da li je Carević uzurpirao 600 hiljada kvadrata državnog zemljišta i sagradio nelegalne objekte. Vještak će u roku od 15 dana sačiniti nalaz da li se neke parcele nalaze u zoni Morskog dobra i da li objekti imaju dozvole

40084 pregleda 107 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Četiri mjeseca nakon što je počelo suđenje bivšem predsjedniku Opštine Budva Marku Batu Careviću i njegovom sinu Milanu zbog optužbe za uzurpaciju državnog zemljišta u Grblju, sudija Veljko Bulatović, tužiteljka Tijana Čelanović i vještak geodetske struke Miladin Čepić uputili su se ka Krimovici gdje se nalazi farma Carevića.

Po optužnom predlogu kotorskog tužilaštva, Carevići su od 2015. do 2018. zauzeli 538 hiljada 663 kvadrata državnog zemljišta, a neke od parcela se nalaze u zoni Morskog dobra. Milanu Careviću se stavlja na teret i da je na ovom prostoru napravio objekte bez dozvole.

Kotorsko tužilaštvo Carevićima stavlja na teret protivpravno zauzimanje zemljišta, za šta je zaprijećena kazna od tri mjeseca do tri godine i građenje objekta bez prijave za šta je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina. Carevići su se pred Osnovnim sudom u Kotoru izjasnili da nisu krivi.

Sudija Bulatović dao je nalog vještaku Čepiću da napravi foto-elaborat i odgovori na pitanja da li se parcele nalaze u zoni Morskog dobra, na čijem zemljištu je izgrađen asfaltni put sa trotoarima, ulična rasvjeta i kanalizaciona mreža, da identifikuje sve objekte i utvrdi da li su izgrađeni sa dozvolom ili ne. Odbrana negira navode tužilaštva.

"Smatram da je ovaj optužni predlog neutemeljen. Moji branjenici na ovom kompleksu obavljaju niz djelatnosti, za te djelatnosti imaju uredne dozvole koje su su dobili od državnih organa. Očekujem da će sud donijeti oslobađajuće presude", kazao je advokat Carevića Mladen Peruničić.

Carević prvobitno nije bio saglasan da ekipa Televizije Vijesti prisustvuje izlasku suda na lice mjesta, jer kako je kazao sudiji, moramo preći preko njegovog privatnog zemljišta, što ne dozvoljava. Ipak, nešto kasnije za kameru je kazao da se radi o politički motivisanom postupku.

"Gdje je bilo ovo, ovakvo tužilaštvo, mene je lako bilo zaustavit, to niko nije radio, uporedo smo dobijali papire od ove države, ja sebi nisam izdao nijedan papir. Imam papire, moji objekti na državnoj imovini i uvećana vrijednost državne imovine za nekih 17, 18 miliona po našoj procjeni, pa zar to nije za svaku nagradu i ovo je primjer kako treba da se razvija Crna Gora i stvaraju nova radna mjesta", poručio je Marko Carević.

Priču o uzurpaciju zemljišta na Krimovici objavio je MANS, koji je podnio i krivičnu prijavu protiv Carevića. Međutim, on negira da je uzurpirao i parcele koje se nalazi u zoni Morskog dobra.

"Laiku je jasno da je granica Morskog dobra 10 metara od nivoa najvećeg talasa, a ovdje, ako ste malo pismeni, nadmorska visina je 186 metara", naglasio je Carević.

Bivši prvi čovjek Budve kaže da samo u njegovom selu ima deset nelegalnih objekata, a navodi i primjere nelegalne gradnje na podgoričkoj Kakarickoj gori i brdu Gorica. Carević kaže da su godinama na bijeloj poreskoj listi a da ga pokušavaju predstaviti kao tajkuna.

"Ovo me stimuliše da još i više radim, i dalje ulažem. Ne smijemo dozvoliti da upropaštavamo Crnu Goru na način kako to oni rade, već je treba afirmisati na način kako to radim ja i moja porodica", saopštio je Carević.

Vještak će u roku od 15 dana sačiniti nalaz, nakon čega će se nastaviti dokazni postupak pred sudom.

Bonus video: