Koprivica: Predsjednički izbori specifični, imamo i direktno sučeljavanje između pobjednika izbora 2020.

"Mogu se desiti izbori sa velikim brojem kandidata. Ovo može biti taktika za parlamentarne izbore. Žele podići svoje biračko tijelo i dobiti nove birače. Biće zanimljivo vidjeti kako će uspostaviti odnose između sebe. I u biračkom tijelu će doći do preklapanja"

11494 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ovi predsjednički izbori su specifični jer imamo direktno sučeljavanje između pobjednika izbora 2020. godine, rekao je direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

"Tadašnja lista ima tri kandidata. Lider DF-a Andrija Mandić, jedan od lidera Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović… Svoju kandidaturu su najavili i Aleksa Bečić, Dejan Vukšić. Sa te strane političkog spektra imamo novi momenat", rekao je Koprivica.

S druge strane, kaže on, postoji situacija da najjača politička partija, Demokratska partija socijalista, nema svog kandidata još uvijek.

"Mi smo skoro još mjesec dana do izbora i to nam govori da će to biti neka poznata ličnost, nego ko je izgrađen u javnosti", smatra Koprivica.

Svog kandidata je najavila i Socijaldemokratska partija. To će biti Draginja Vuksanović Stanković.

"Mogu se desiti izbori sa velikim brojem kandidata. Ovo može biti taktika za parlamentarne izbore. Žele podići svoje biračko tijelo i dobiti nove birače. Biće zanimljivo vidjeti kako će uspostaviti odnose između sebe. I u biračkom tijelu će doći do preklapanja. To će biti indikator kako će izgledati i kampanja za parlamentarne izbore", ocjenjuje Koprivica.

Komentarišući činjenicu da partije u Vladi nemaju svog kandidata (URA, SNP, BS) on navodi da je to potvrda da Vlada nema politički legitimitet.

"Njima u ovom trenutku ne odgovara da se to i potvrdi, ali imamo istraživanja javnog mnjenja koja to govore. Oni će čekati da vide kog kandidata mogu da podrže i naprave neku vratu dila za parlamentarne izbore. Njihova intencija je da u tehničkom mandatu vladaju što duže".

Koprivica kaže i da je ponašanje Spajića, koji na pitanje da li ima dvojno državljanstvo odgovara da mu je u Srbiji lijepo, vrlo neozbiljno.

"To ga niko nije pitao i nije politički manir nekog ko sjutra može biti predsjednik. Ako žele da se bave politikom moraju da daju jasne odgovore javnosti".

Koprivica poručuje da je država morala, ali nije htjela da postavi sistem u kome će biti moguće iskontrolisati državljanstvo i prebivalište prije izborne kampanje.

Ističe i da postoji zloupotreba institucija i dezinformisanje javnosti.

"Državna izborna komisija (DIK) je uputio dopis Republičkoj izbornoj komisiji Srbije da bi utvrdili da li Spajić i Mandić imaju dvojno državljansrvo. To su uradili, kako smo mi ocijenili, tako što su izašli iz svojih zakonskih okvira. I to prije nego što su predali kandidature", navodi Koprivica.

Dodaje da je predsjednik DIK-a glasao protiv, kao i član iz NVO, član iz DF-a dao ostavku, a iz Demokrata napustio sjednicu.

"To nam govori da se donijela loša odluka. DIK priziva instituciju druge države, ovim uvodi uticaj trećih strana u naš izborni proces. Umjesto da štiti izborni proces priziva uticaj o kome se piše u svim izvještajima i režim Aleksandra Vučića koji nije baš objektivan", poručuje Koprivica.

Bonus video: