Mugoša: DIK ušao u još jednu zonu neizvjesnosti

Kandidature za predsjednika države predaju se do 26. februara, a do sada je predao jedino Mandić

18199 pregleda 14 komentar(a)
Mugoša, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mugoša, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nešto više od mjesec uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, MUP Srbije potvrdio je da jedan od potencijalnih kandidata Milojko Spajić ima prebivalište i u Beogradu.

Kao jedan od mogućih učesnika izborne trke, kome sve ankete daju prednost i koji pri tom još nije odgovorio na pitanje ima li srpsko državljanstvo, Spajić je doveden u situaciju, da se o svemu ovome konačno precizmo izjasni, jer bi u suprotnom njegova kandidatura mogla biti upitna.

TV Vijesti je ovim podvodom razgovarala se predsjednikom Državne izborne komisije Nikolom Mugošom, ali i bivšim članom DIK-a Vukom Marašem.

Pokret Evropa sad čiji je Spajić lider ovim povodom još se nije oglasio.

Deset dana nakon što je Državna izborna komisija (DIK) od kolega iz Srbije zatražila podatke o biračkom pravu i prebivalištu u Srbiji tada potencijalnih kandidata za predsjendika Crne Gore Andrije Mandića i Milojka Spajića, stigao jedokument iz Beograda.

Republička izborna komisija Srbije dostavila je odgovor MUP-a te zemlje crnogorskom DIK-u, u kome se navodi da Spajić, lider Pokreta Evropa sad, ima prebivalište u Beogradu, dok jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) Mandić nema prebivalište u Srbiji.

"Na osnovu podataka iz dostavljenog akta, i javno raspoloživih informacija, provjerom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana ovog ministarstva, na dan 10. 2. 2023. godine, utvrđeno je da se lice Andrija Mandić ne nalazi u istom. Takođe vas obavještavamo da lice Milojko Spajić uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, ulica Topalovićeva broj 4", saopštio je MUP Srbije.

Stav Spajića ili njegovog pokreta do emitovanja Vijesti u pola sedam, TV Vijesti nije uspjela da dobije.

Odgovor organa Srbije biće jedna od tema sjutrašnje sjednice DIK, čiji predsjednik za emisiju Reflektor na TV Vijesti kaže da mu i dalje nije jasno zašto je ova institucija izašla iz svojih nadležnosti, kada je tražila podatke iz druge države, ali i da će konačni odgovor o predsjedničkim kandidaturama dati crnogorski DIK.

"Sa ovom inicijativom DIK je ušla u jednu zonu neizvjesnosti po tom pitanju i sve eventualne posljedice koje mogu imati ti odgovori su pitanje za DIK kao kolektivni organ koja će u slučaju te potencijalne situacije morati da donese svoj pravni stav po tom pitanju". rekao je Mugoša.

Spajić, koji je zvanično najavio kandidaturu i krenuo u predsjedničku kampanju, u više navrata izbjegao je konkretan odgovor i za eventualno prebivalište u Srbiji i za državljanstvo u toj zemlji.

"Boravio sam u brojnim zemljama i postoji velika razlika, nisam imao prebivalište, prebivalište, ne znam da li su svi upoznati, imate promjenu – residensy, ili stalno prebivalište, znači, prebivalište je namjera stalnog boravka u jednoj državi. Ja nijesam imao nikad namjeru stalnog boravka ni u jednoj drugoj državi osim Crnoj Gori", rekao je ranije Spajić.

Naglašavajući da je DPS vlast godinama stvarala sistem pun pravnih praznina, bivši član DIK-a Vuk Maraš kaže da ne vidi da iko pravno može osporiti kandidaturu Spajića, na osnovu dokumenta koji je stigao iz Srbije

"Prva stvar, Zakon o regitrima prebivališta i boravišta CG kaže da neko ko želi da se nastani van CG može odjaviti prebvalište, samim tim ne mora + ono što je najmanje sporan dio jeste da Spajić vjerovatno ima državljanstvo Srbije, mi i dalje to ne znamo. Po Zakonu Srbije suštinki prebivalište jeste vezano za državljane, međutim, ima i jedna odredba da mogu i stranci da ga imaju koji su se stalno nastanili tu, tako da se on nije očitaovao o tome", kazao je Maraš.

Novinarka TV Vijesti: Da li g. Spajić može na zakonit način u Crnoj Gori da bude predsjednički kandidat, ako ima dva prebivališta, jedno u CG, drugo van CG?

"To je problem s tim rupama i ja mislim da zbog tako lošeg pravnog sistema on tehnički to može. On je na jedan način, maltene, izigrao sistem, ali na drugi je iskoristio pravo koje mu sistem daje", kazao je Maraš.

A sistem daje još problema, ističe Maraš.

"Andrija Mandić koji je javno rekao da ima srpsko državljanstvo i da ga se nikada neće odreći. Ne možemo zakone primjenjivati prema jednom a ne prema drugom. DIK je na jedan volšeban način tražila podatke o prebivalištu, a ne o državljanstvu", poručio je Maraš.

Mugoša međutim kaze da je status Mandićeve kandidature neupitan.

“Kandidatura g. Mandića je potvrđena i mi nemamo informaciju o tome da li je neko pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom u vezi te kandidature, ako nije ona je konačna i ne može se pravno osporavati", kazao je Mugoša.

Kandidature za predsjednika države predaju se do 26. februara, a do sada je predao jedino Mandić.

Bonus video: