Ibrahimović: O aerodromima bi trebalo da odluči vlada u punom mandatu

"Ako se odlučimo za nadmetanje, mislim da je to jedan od najboljih koraka jer ne bismo gubili vrijeme, dobili bismo brzo novac, brzo izvršili rekonstrukciju aerodroma... Upitno je za mene kao resornog ministra, da li kao vlada u tehničkom mandatu ići u nastavak toga", istakao je ministar

20188 pregleda 22 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: TV Vijesti
Ibrahimović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 15.02.2023. 09:09h

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da postoje tri načina na koji bi se moglo riješiti pitanje crnogorskih aerodroma, ali da je, kao resorni ministar, najbliži tome da stabilna vlada, u četvorogodišnjem mandatu, odluči o tom i svim velikim projektima.

Kada je u pitanju davanje aerodroma pod koncesiju, kazao je u Bojama jutra da postoje ponude tri renomirana ponuđača.

"Možemo da nastavimo taj proces, možemo da prekinemo ili ponovimo postupak, i da možda damo da država upravlja rekonstrukcijom i modernizacijom aerodroma", rekao je Ibrahimović.

Ukazao je na to da je prvi koncesioni plan imao drugačije uslove od trenutnih. "Prije svega imamo povećaj na tržištu, uticaj agresije Rusije na Ukrajinu i ako bismo išli u tom pravcu, morali bismo revidirati ugovore i pripremiti se za kvalitetno izvršenje ove koncesije".

Smatra da sva tri postupka imaju prednosti i nedostatke.

"Ako se odlučimo za nadmetanje, mislim da je to jedan od najboljih koraka jer ne bismo gubili vrijeme, dobili bismo brzo novac, brzo izvršili rekonstrukciju aerodroma... Upitno je za mene kao resornog ministra, da li kao vlada u tehničkom mandatu ići u nastavak toga", istakao je.

Naglasio je da bi ponavljanje postupka koštalo, a ako bi država finansirala modernizaciju aerodroma, pitanje je od kojeg novca bi se to moglo uraditi.

Dobro za Crnu Goru da ima predsjednicu iz manje brojnog naroda

Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke, je na pitanje hoće li ta stranka imati predsjedničkog kandidata i ko će to eventualno biti, rekao da će odluka biti donijeta narednih dana, ali i da smatra da BS daje dobru ponudu svim građanima sa predsjedničkim kandidatom.

Podršku dijaspore, tokom posjete delegacije BS Njemačkoj, Švajcarskoj i Luksemburgu, nedavno je dobila poslanica Kenana Strujić Harbić.

Ibrahimović je ocijenio da ona, ako bude predložena, taj kandidat koji ima najveće šanse.

"Dobro je za Crnu Goru da ima predsjednika iz manje brojnog naroda i ženu. Ako vidimo njeno djelovanje u prethodnom periodu, imamo ženu koja je pravdoljubiva, koja voli ovu državu, koja je hrabra i može da odgovori na sve izazove", poručio je on.

Ibrahimović je naveo da su oni koje je BS anketirala predložili i kandidaturu biznismena porijeklom iz Crne Gore, koji radi u zapadnoj Evropi, ali nije naveo o kome je riječ.

"Na osnovu anketa koje smo radili, Kenana Strujić Harbić ima prioritet, ali blizu su... Ako su naši ljudi uspješni širom Evrope, a ovdje nisu mogli, dajmo im šansu da probaju da razvijaju Crnu Goru", naveo je Ibrahimović.

Drugu dionicu auto-puta raditi u saradnji sa EK

Ibrahimović je ocijenio da se druga dionica auto-puta, od Mateševa do Andrijevice, mora raditi u saradnji sa Evropskom komisijom, kroz bespovratne kredite i druge povoljnosti.

Kazao je da u resoru na čijem je čelu intenzivno razgovaraju sa Briselom i EK.

Rekao je da će glavni projekat i tender pokazati koliko će sve koštati, a da su planovi da se 200 miliona eura dobije putem bespovratnih sredstava od EK.

"Trebalo bi oko 500 miliona da košta druga dionica puta, očekujemo da se 2023. završi studija opravdanosti, u 2024. vjerujemo završetak glavnog projekta i tenderske dokumentacije, da bismo od 2025. odredili izvođača radova. Prema našim istraživanjima, trebalo bi da izvođenje radova traje tri do četiri godine, ali uzmimo sve ovo sa rezervom, jer zavisi od više faktora".

I URA da glasa za raspuštanje parlamenta

Ibrahimović je rekao da aktuelna Vlada nije oborena zbog BS i njene politike, već zato što je "neko odlučio da promijeni prioritete" u Vladi.

Rekao je da se BS zalaže da se raspusti Skupština i raspišu vanredni izbori.

"Pozivam sve partije koje su oborile Vladu, da smognu snage da raspustimo Skupštinu. Pozivam premijera da njegova partija isto radi. Tehnička vlada ne može doprinijeti boljem standardu i životu građana", poručio je Ibrahimović.

Na pitanje da li će biti na aktuelnoj poziciji do novih izbora, kazao je kako smatra da je važno da bude tu i da se pripremaju uslovi za nove parlamentarne izbore.

Bonus video: