Mitrović: Podrška Spajiću zavisi od toga kako će objasniti situaciju javnosti u najavljenom obraćanju

Mitrović kaže da je DIK izašao iz okvira svojih nadležnosti ali i da je drugi problem to što su tražili informacije o političarima čije kandidature nisu predate

13913 pregleda 15 komentar(a)

Državna izborna komisija (DIK) je samim postupanjem u dijelu podataka o prebivalištu vezana za lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića izašla iz okvira svojih nadležnosti, rekao je u Bojama jutra Ognjen Mitrović iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Mitrović objašnjava da je to postupanje u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i da je bilo logičnije da se u toj fazi obrate MUP-u kako bi se od nadležnih organa Srbije nabavila infromacija.

"Problem je i što su kandidature i Spajića i Mandića u tom trenutku bile tek najavljene, a ne i predate, pa se na taj način DIK i dodatno uključio u političku trku i uključio nadležne organe drugih država", rekao je Mitrović.

Od Republičke izborne komisije Srbije (RIK) tražene su informacije o prebivalištu i biračkom pravu, dok podatak o državljanstvu nije direktno zatražen.

"Ali jesu indirektno jer biračko prava podrazumijeva državljanstvo".

Mitrović smatra da podrška Spajiću zavisi od toga šta i kako kaže u najavljenom obraćanju.

"Izdvaja se i jedna situacija da je Spajić prije desetak dana rekao da nema prebivalište, a podaci su potvrdili suprotno. Način na koji će on to opravdati i obrazložiti javnosti zavisi da li će podrška njemu biti manja ili veća".

Bonus video: