Kadić: Sa stanovišta Fonda nije realno da se plate zdravstvenim radnicima povećaju

Kadić rekao da je neophodan novi Zakon da bi se reformisalo kompletno zdravsvo i zdravstvena usluga bila adekvatna

7609 pregleda 10 komentar(a)

Zakon o zdravstvenoj zaštiti bio je neophodan da bi se reformisalo kompletno zdravsvo i zdravstvena usluga bila adekvatna. Žao mi je što je pored niza dobrih stvari koje će taj zakon da donese pik na jedan član, rekao je u Bojama jutra direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Ministarstvo zdravlja nije prihvatilo predloge ljekara da se iz Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti izbriše odredba, kojom se ukida dopunski rad kod privatnika. Ipak, taj resor odlučio je da koriguje sporni član zakona na način što će i dalje dopuštati da zdravstveni radnici iz domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra rade u privatnom sektoru, ali pod posebnim uslovima i u samo jednoj ustanovi.

Povezani članci

14. Februar 2023.

Dopunski rad može, ali u jednoj ustanovi

On je rekao da razumije da se radi o kolegama i da podržava njihovu potrebu i volju da u slobodno vrijeme rade šta žele.

"Ali s obzirom na to da znamo da nam je strategija takva da želimo da javno zdravstvo uzdignemo, znajući da nemamo dovoljno ljekara i medicinskog kadra moramo pokušati da sve te kapacitete prvensteno usmjerimo u javni zdravstveni sistem", rekao je Kadić.

Poručio je da se nada da je ovo rješenje prihvatljivo njegovim kolegama i istakao da nije učestvovao ni u izradi zakona, ni u pregovorima.

"Ovo je jedan kompromis koji mislim da je prihvatljiv za sve. Bitno je da građani dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu", ponovio je.

Komentarišući zahtjev Sindikata zdravstva za povećanje koeficijenata, Kadić navodi da sa stanovišta Fonda nije realno da se plate zdravstvenim radnicima povećaju.

"Sindikat pregovara sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja. Ukoliko postignu dogovor taj novac će vjerovatno biti iz neke budžetske rezerve. Razlika u platama prije Evrope sad plus ovo povećanje zarada u javnom sektoru plus povećanje za nemedicinski kadar je dovelo da na mjesečom nivou izdvahamo za plate milion eura više mjesečno nego što smo prethodno", rekao je Kadić.

Odgovarajući na pitanje u duplom negativnom izvještaju koji je Državna revizorska institucija (DRI) dala za poslovanje FZO u prethodom periodu, Kadić objašnjava da za to postoje sistemski i objektivni razlozi.

Navodi da Fond mora da uplaćuje avansna sredstva javnim zdravstvenim ustanovimama, koja ona poslije pravdaju retroaktivno fakturama.

"Postoji objektivan problem u korekciji cijena usluga koje se nisu mijenjale godinama. Same zdravstvene ustanove nisu mogle sa cijenama koje su određene da pokriju te uplate koje smo im mi dali. Subjektivni razlog je neažurnost javnih zdravstvenih ustanova. Dešava se da ne vode adekvatno svoje usluge, ne fakturišu i onda se dešava da imamo razlike u onome što smo uplatili i onome što je fakturisano. Ovdje se neradi o pronevjeri sredstava, nego neusklađenosti", zaključio je Kadić.

Bonus video: