Zenović: Spajić dužan da se izvini građanima za neistinu

"Treba da da jedno izvinjenje, isključivo i samo za neistinu. Dakle, za neistinu koja je upućena građanima, to izvinjenje mora da uslijedi, ja mislim da je to dužan, ako ova kandidatura prođe"

24857 pregleda 38 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

U jeku bure u vezi sa kandidaturom lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, te njegovim prebivalištem i državljanstvom, oglasio se zamjenik predsjednika ove partije, Jakov Milatović.

On konstatuje da je sve ispalo mnogo gore nego što možda jeste, ali priznaje da ni Spajić, ni Evropa sad nijesu pokazali potrebnu dozu odgovornosti da adekvatno upravljaju situacijom.

"Relativizovati sve ovo je pogrešno ponašanje, koje nije u skladu sa vrijednostima koje promovišemo. Jedino ispravno je izvinjenje gradjanima od kojih neki, s pravom, smatraju da su obmanuti", rekao je Milatović.

Spajić je juče javnosti priznao da ima državljanstvo Srbije i da je zatrazio ispis, kao i da je odjavio prebivalište u Beogradu. Da je tokom ove sedmice predao zahtjev za ispis iz državljanstva Srbije, sinoć je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti kazao član Predsjedništva Evrope sad Andrej Milović. O tome da je srpski državljanin sa prebivalištem u Beogradu prethodno su Državnu izbornu komisiju obavijestili nadležni organi Srbije.

Milatović ipak vjeruje da su Evropa sad i Spajić najbolja ponuda na političkoj sceni, i poručuje kako moraju naučiti iz ove greške i nastaviti da rade za bolju i pravedniju Crnu Goru.

Njegovu objavu na Tviteru je retvitovao i Spajić, uz poruku DPS-u i DF-u u Državnoj izbornoj komisiji, da se "ne igraju sa Zakonom i Ustavom".

Politikolog Predrag Zenović kaže za Televiziju Vijesti da je Milatovićeva poruka na mjestu, ali da je na potezu Spajić, kao predsjednički kandidat. U ovoj objavi ne vidi ni naznake konfrontacije između čelnika Pokreta Evropa sad, o kojima se i ranije spekulisalo.

"Treba da da jedno izvinjenje, isključivo i samo za neistinu. Dakle, za neistinu koja je upućena građanima, to izvinjenje mora da uslijedi, ja mislim da je to dužan, ako ova kandidatura prođe. Blaga disonanca i jedna unutrašnja kritičnost ne moraju nužno biti viđeni kao problem nego kao prednost koju pokret može da ima", rekao je Zenović.

Da li će kandidatura proći više je stvar politike, nego prava, procjenjuje Zenović.

"Mislim da je veći teret dokazivanja, bez obzira na svu složenost situacije u ovom trenutku, na onoj strukturi koj osporava kandidaturu gospodina Spajića i vjerujem da će u nekakvim političkim okvirima doći do razrješenja ove cijele situacije".

Zenović kaže i da je teško reći da li će se lider DPS-a Milo Đukanović naći u predstojećoj trci za predsjednika, ali smatra da bi ta partija svom biračkom tijelu poslala lošu poruku ako bi svoju kandidaturu obznanila nakon razrješenja Spajićevog slučaja.

"Jer bi to pokazivalo jedan strah, jednu nesigurnost, koja bi bila vrlo loša poruka nekoga ko je bio lider jedne države, jedne partije".

Državna izborna komisija će sjutra, u 21 sat, odlučivati o kandidaturi Milojka Spajića, koja je predata sinoć sa oko 12 hiljada potpisa podrške.

Bonus video: