Problem romskog naselja Rakonja se decenijama ne rješava uprkos obećanjima bjelopoljske vlasti

Od čvrstih obećanja i različitih predloga Opštine Bijelo Polje da se ovim porodicama daju socijalni stanovi ili novac u procijenjenoj vrijednosti objekata, se odustalo

7697 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Tik uz magistralu u bjelopoljskom naselju Rakonje i iza metalne ograde koja sprečava normalan pristup domu, nevoljno živi 26 romskih porodica.

"Ne mogu da izlazim, ne mogu drva da nosim. Žena bolesna, ja sam u godinama", kaže mještanin naselja Rakonja, Fejzo Selimović.

"Zatvorili ograde da ne može da se priđe, ako nekog pored ograde zakači, on je smrvljen. Ja bi preporučio Opštini kao što smo se dogovarali mnogo puta. Mi smo pristali na sve odluke koje su oni donijeli, čak smo se dogovorili i pare da nam daju, ni toga izgleda da nema", priča mještanin Ismet Selimović.

Dugogodišnji problem dodatno je produbila rekonstrukcija obližnjeg puta 2019. godine zbog čega su se stvorili problemi i sa kanalizacijom. Od čvrstih obećanja i različitih predloga Opštine Bijelo Polje da se ovim porodicama daju socijalni stanovi ili novac u procijenjenoj vrijednosti objekata, se odustalo.

"Da se radi o jednom neodgovornom odnosu i pristupu, rješavanju problema sa kojim se suočava jedna manjinska zajednica, mogu slobodno da kažem marginalizovana grupa", navodi Zdravko Janjušević iz nevladine organizacije Bjelopoljski demokratski centar.

"Da je nekoliko šansi u dosadašnjem periodu propušteno. Opština Bijelo Polje svake godine opredijeli oko 100.000 eura za dugoročno stambeno zbrinjavanje upravo ovih ljudi u Rakonjama. Međutim, ta sredstva se ne realizuju, nego se prenose na iz godine u godinu", tvrdi Samir Jaha iz NVO Mladi Romi.

I danas postoji nekoliko rješenja ovog problema.

"Da se isplate određene naknade. Ukupno je bilo predviđeno 358 hiljada za kompletno zbrinjavanje, ono što smo predlagali da se parcijalno rješava, da recimo ove godine jedan dio porodica, pa sljedeće godine", smatra Jaha.

"Da se dodijele stanovi na različitim lokacijama kako bi se oni integrisali sa većinskom zajednicom. Nikako ne podržavamo izgradnju kolektivnog smještaja koji bi udaljili romsku populaciju od većinske zajednice", kaže Janjušević.

Iz NVO Mladi Romi tvrde da je ovo još jedan primjer getoizacije Roma u Crnoj Gori.

"Mi smo mapirali blizu 27 romskih naselja na nivou Crne Gore, manje - više slična je situacija. To je problem u kojem mora da se uključi i opština i Vlada i ostali kako bi se dugoročno riješilo to stambeno pitanje", kazao je Jaha.

Iz Opštine Bijelo Polje nisu odgovorili šta će uraditi povodom ovog problema a dok ne reaguju, Romi u Rakonjama će i dalje živjeti u nehumanim uslovima.

Bonus video: