Crna Gora još uvijek daleko od države socijalne pravde, problem siromaštva je multisektorski

Na pitanje koliko godina nam je potrebno da socijalne razlike budu manje, Stojanović kaže da ne bi mogao licitirati ali ističe da je naša prednost što smo mala država i da nam ne bi trebalo previše da uspostavimo sistem

5822 pregleda 11 komentar(a)

Još nismo na tom nivou da možemo da kažemo da je Crna Gora država socijalne pravde. Iza nas je težak, dugogodišnji period velikog socijalnog raslojavanja i mislim da ni sistem, ni država, ni prethodne Vlade nisu uradile mnogo da bi se riješila na pravi način.

To je u Bojama jutra rekao državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović koji je gostovao povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

Izvještaji Svjetske banke i Unicefa govore da je svaki četvrti građanin i svako treće dijete u Crnoj Gori žive u riziku od siromaštva.

"To je sistemski problem i na smanjenju siromaštva je trebalo mnogo ozbiljnije raditi u prethodnom periodu, mora da bude širok multisektorski pristup. Na njemu treba zajedno da rade Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ekonomije, zdravlja, prosvjete... Sve su to institucije koje targetira ovaj problem", naveo je Stojanović.

Na pitanje koliko godina nam je potrebno da socijalne razlike budu manje, Stojanović kaže da ne bi mogao licitirati ali ističe da je naša prednost što smo mala država i da nam ne bi trebalo previše da uspostavimo sistem.

Ljiljana vujović iz NVU Žene Bara rekla je da Dan socijalne pravde koji se obilježava u svijetu podrazumijeva da svi imaju uslove za neki dostojanstven život.

"Nažalost, mi smo svjedoci svakodnevno da od tog dostojanstvenog života nema ništa. Ako mi danas doživljavamo da ispred vrata Narodne kuhinje, gdje se obroci dijele od 11 i 30, ljudi već u osam časova čekaju u redovima da dobiju taj obrok koji će im možda biti jedini do sjutra, kad imamo puno primjera da djeca žive u nekim kartonskim kutijama, kada vidimo invalide i teško bolesne koji ne mogu kupiti ljekove... Kakva je to socijalna pravda, svakodnevno se pitamo", rekla je Vujović.

Ističe da je socijalna pomoć koja se daje u Crnoj Gori nedovoljna za opstanak čovjeka.

Bonus video: