Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa traži poništenje ugovora o prodaji dijela danilovgradskog trga

"Očekujem da se postupi po zakonu i da opština, pošto ima zakonske mogućnosti, uz saradnju sa ostalim institucijama, obustavi privremeno izvođenje radova odnosno obustavi izdavanje daljih saglasnosti dok se pravno ne riješi situacija", dodao je Iković

10559 pregleda 4 komentar(a)
Dio gradilišta, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Dio gradilišta, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa u tužbi protiv nekadašnjeg rukovodstva danilovgradske Opštine i kompanije "Taraš" traži poništenje ugovora o prodaji dijela danilovgradskog Trga golootočkih žrtava bez saglasnosti države, na kome kompanija Ranka Jovovića sada gradi poslovnu zgradu.

Marija Božović zamjenica Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa kazala je da "pored toga što se radi o gradskom trgu što samo po sebi definiše značaj za grad Danilovgrad, radi se zoni koja je nesumnjivo u državnom vlasništvu. Pokrenuli smo postupak utvrđenja ništavosti ugovora iz 2001. i 2021. godine, sa predlogom za određivanje privremene mjere zabrane gradnje tog objekta. Izgradnju zgrade treba obustaviti prije svega jer je nezakonita, a osim toga u koliziji je sa praksom izgradnje urbanih gradskih cjelina oko gradskih trgova koja podrazumijeva širenje, a nikako ne sužavanje kako i sama struka definiše. Dakle, na bilo kojem gradskom trgu ne bi smjelo da bude gradnje poslovnih objekata".

U instituciji Zaštitnika, koja je tužbu podnijela proslog mjeseca , ističu da, prema zakonima o državnoj imovini i svojinsko-pravnim odnosima, lokalna dobra opštine ne mogu biti predmet privatne svojine. Najavljuju da će kompletnu dokumentaciju brzo dostaviti tužilaštvu.

"Nažalost, u ovoj fazi postupka ne možemo komentarisati i prejudicirati sudski postupak. Ipak, stanovišta smo da investitor nije oštećen imajući u vidu sve okolnosti slučaja", kazala je Božović.

Iz pokreta Preokret koji je krajem prosle godine pokrenuo proteste protiv izgradnje objekta na trgu , pozdravljaju potez Zaštitnika, ali traže od ostalih nadležnih da budu aktivniji u ovom slucaju.

Vuk Iković iz ovog pokreta je kazao da je "inspekcija potvrdila da postoje nepravilnosti, između ostalog da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i da projekat nije ovjeren shodno zakonu, znači inspekcija može da obustavi radove do daljnjeg iako, po informacijama koje su mi dostupne, radovi još nisu zvanično obustavljeni. Tačno je da nema radova na Trgu, ali prije svega zato što investitor nema dozvolu za izmještanje glavnog elektro kabla koji prolazi preko njegove parcele".

Iković podsjeća da je prije mjesec podnio zahtjev opštini da utvrdi odgovornost za oštećenje i skrnavljenje spomen obilježja na danilovgradskom trgu. Kao odbornik je Skupštini Opštine podnio I predlog odluke za preispitivanje urbanizacije i prodaje parcele.

"Očekujem da se postupi po zakonu i da opština, pošto ima zakonske mogućnosti, uz saradnju sa ostalim institucijama, obustavi privremeno izvođenje radova odnosno obustavi izdavanje daljih saglasnosti dok se pravno ne riješi situacija", dodao je Iković.

Vlasnik kompanije "Taraš" Ranko Jovović kazao je televiziji "Vijesti" u telefonskom razgovoru da neće davati izjave na ovu temu.

Bonus video: