Kalezić: DPS jedine šanse ima sa Đukanovićem, od mladih se niko nije izdvojio

Marija Kalezić iz Cegasa je povodom potencijalne kanidature Spajića i Milatovića kazala, "s obzirom na to da su se od samog starta pojavili u nekom zajedničkom nastupu i izdanju, mislim da su vrlo male razlike što se tiče povjerenje ponaosob u odnosu na jednog ili drugog. Mislim da je to zapravo jedan program koji oni daju, i da tu neće biti bilo kakve razlike"

31183 pregleda 26 komentar(a)
Kalezić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Kalezić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, potencijalnu kandidaturu Jakova Milatovića ili nekog drugog iz pokreta Evropa sad, nakon odbijanja kandidature njihovog lidera Milojka Spajića, sada može predložiti grupa građana.

Prema članu 4. Zakona o izboru predsjednika Crne Gore, "kandidata za predsjednika može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto od ukupnog broja birača. Pojedina politička stranka ili grupa građana može predložiti samo jednog kandidata".

Ovo znači i da potpisi predati DIK-u za Spajića ne važe, već mora da se obezbijedi 8.101 novih.

Da će im pomoći u prikupljanju potpisa najavili su iz Alternative Crna Gora, koja je na mrežama objavila na kojim lokacijama će prikupljati nove potpise...

Hoće li Milatović biti predsjednički kandidat znaće se vrlo brzo, jer kako saznaju TV Vijesti, večeras će odlučiti da li će Glavni odbor Evrope sad zasjedati sjutra ili prekosjutra.

Marija Kalezić iz Cegasa očekuje da u trku za predsjednika uđe upravo Milatović i smatra da to neće uticati na rejting koji je, prema anketama, uživao Spajić.

"S obzirom na to da su se od samog starta pojavili u nekom zajedničkom nastupu i izdanju, mislim da su vrlo male razlike što se tiče povjerenja ponaosob u odnosu na jednog ili drugog. Mislim da je to zapravo jedan program koji oni daju, i da tu neće biti bilo kakve razlike", kazala je Kalezićeva.

Šest dana do isteka roka za predaju kandidtura, prvi i do sad jedini zvanični kandidat Andrija Mandić uveliko šalje predizborne poruke.

"Predugo smo bili vođeni našim podjelama, branio sam svoju zajednicu, ali neke stvari koje sam rekao, njima se ne ponosim, zbog nekih čak i žalim. Naše podjele u kojima sam učestvovao leže mi na duši. Uradiću sve da se pomirimo", naglasio je Mandić.

Šta će uraditi DPS, kako su nam kazali iz ove partije, znaće se u narednih par dana, iako je kandidata, prema sopstvenim najavama, trebalo da predstave još prošle sedmice.

I dok iz opštinskih odbora centrali partije stižu predlozi da kandidat bude lider partije Milo Đukanović, on je iz Minhena, sa službenog puta otkrio svoje raspoloženje.

"Valjda onaj ko radi jedan posao tri decenije ima pravo da se osjeti umornim. I ima pravo na rezon da bi možda i za društvo bilo bolje da tu bude novi kandidat", istakao je Đukanović.

Za Mariju Kalezić ova poruka može da sugeriše povlačenje Đukanovića, ali primjećuje.

"DPS jedine šanse koje ima, odnosno najveće ka kojima teži, bez obzira na određene reperkusije iz prošlosti, može učiniti isključivo i samo s g. Đukanovićem. Prosto, niko od mladih ljudi, s obzirom na situaciju koju smo gledali u posljednje dvije i po, tri godine, nije se izdvojio, posebno liderski nastrojen, ko bi mogao iznijeti ovu kampanju", kazala je Kalezićeva.

U kampanju, predajom predloga kandidature, danas je zakoračio i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Predsjedništvo Demokratske CG sjutra će se izjasniti o predlogu Centralnog izbornog štaba da njihov lider Aleksa Bečić bude predsjednički kandidat.

Demohrišćanski pokret opet je pozvao da oni, Evropa sad, Demokrate i Ujedinjena izađu sa zajedničkim kandidatom. Centar za demokratsku tranziciju saopštio je kako mu Državna izborna komisija nije omogućila uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima, ni deset dana nakon upućivanja zahtjeva.

Pozivali su DIK na transparentnost i poštovanje međunarodnih standarda.

Bonus video: