Tara pod Uneskovom zaštitom, a pored je deponija koja se neće skoro ukloniti: "Ima smrada..."

"Tender za sanaciju je prošao, do sada, po našim saznanjima, samo jedan izvođač se javio, nadamo se da će ta sanacija početi tokom prolječa. REZ sanacija bi trebalo da traje od tri do četiri godine, i da košta preko četiri miliona eura", dodao je Mišnić

11938 pregleda 5 komentar(a)
Dio deponije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Dio deponije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Tik uz Taru, koja je pod Uneskovom zaštitom, već decenijama je glavna deponija u Mojkovcu.

Preko nadležnih u toj opštini saznajemo da su male šanse da se u dogledno vrijeme deponija ukloni.

Mještanka Mira Kovijanić je kazala da, "ima smrada, malo kerovi svugdje se šire, donose ovdje koske, sve ovako velike koske. Tara je čista rijeka, ali deponija zagađuje".

Miloš Lazarević iz Nevladine organizacije Koalicija za održivi razvoj, upozorio je da "nama već prijeti crvena lista što se tiče Tare, kad nas stave na crvenu listu, to je pred isključenje".

Mještani odbijaju da o ovom problemu detaljnije govore , ali napomnuju da su se obraćali opštini, najviše zbog neprijatnog mirisa i pasa lutalica.

Odlukom skupštine opštine Mojkovac, ova deponija je 2011. godine proglašena privremenom, ali, kako ističu u komunalnom, ni 12 godina kasnije druga lokacija nije pronađena.

"Pokušavali smo da je pronađemo da uklonimo otpad sa same obale Tare, ali otvaranjem novog privremenog odlagališta nam nije odgovaralo zato što već imamo jedno koje nije sanirano, druga stvar što na našoj teritoriji ima dosta vodoizvora i nismo mogli naći lokaciju koja je dovoljno udaljena od samih vodotokova, jednim dijelom sve te pritoke se vraćaju u Tari", kazao je direktor komunalnog u Mojkovcu, Bojan Mišnić.

Rješenje problema vide u dugonajavljivanoj sanaciji koja podrazumijeva uklanjanje otpada, pravljenje folija koje ne propuštaju otcjedne vode, odvođenje metana, recikliranje i na kraju pošumljavanje.

"Tender je prošao, do sada, po našim saznanjima, samo jedan izvođač se javio, nadamo se da će ta sanacija početi tokom proljeća. REZ sanacija bi trebalo da traje od tri do četiri godine, i da košta preko četiri miliona eura", dodao je Mišnić.

U mojkovačkom Komunalnom očekuju da će se u dogledno vrijeme završtiti regionalni centar za upravljanje otpadom gdje bi se odlagao otpad.

Međutim, i na taj centar će se pričekati, jer, kako saznajemo postupak je vraćen na početak zbog pogrešnog izbora lokacije.

Bonus video: