Bešić: Na duže staze ne bi bilo dobro da PES prihvati ponudu Demokrata, već jednom su je samouvjereno odbili

"Mislim da će se prije odlučiti za svog kandidata nego da podrže nekog drugog"

11515 pregleda 10 komentar(a)

Da Jakov Milatović kreće u političku trku sa hipotekom je činjenica ukoliko se odluče da bude drugi kandidat, rekla je u Bojama jutra Milena Bešić iz CEDEM-a.

Ona dodaje da je politika situacija kompleksna i zamršena, i da će ukoliko Pokret Evropa sad odluči da kandiduje Milatovića morati to da uradi od strane grupe građana, shodno Zakonu o izboru predsjednika.

"U Zakonu postoji uslov i da oni građani koji su dali potpis jednom kandidatu ne mogu dati nekom drugom", navodi Bešić i ističe da je PES mlada partija, i da je brine kako će prikupiti nove potpise.

Govoreći o opciji da PES prihvati ponudu Demokrata za zajedničkog kandidata, Bešić kaže da ta opcija za njih u političkom smislu na duže staze ne bi bila dobra, jer su već jednom samouvjereno odbili tu ponudu.

"Mislim da će se prije odlučiti za svog kandidata nego da podrže nekog drugog".

Ocjenjuje da razvoj situacije ide u korist Demokratama i njihovom kandidatu, posebno ako je to Aleksa Bečić.

"U nekoliko zadnjih navrata u političkim komibinacijama od avgusta 2020. taj stil Demokrata da procijene prvo situaciju pa onda reaguju djeluje zrelo i za njih uspješno. Mislim da ova kompletna situacija ide njima u prilog", rekla je Bešić.

Iz izjava lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, kaže ona, može se zaključiti da on ostavlja prostor da se ne kandiduje.

"Od početka je jasno da s obzirom na to da DPS dugo odlaže trenutak odluke govori u prilog tome da će to biti poznat kandidat".

Bonus video: