Sada i zvanično: MUP provjerava imaju li Mandić i Spajić i dalje državljanstvo Srbije

Na pitanje da li će MUP, ako se do kraja predsjedničkih izbora pojave sumnje da i ostali kandidati imaju dvojna državljanstva, pa recimo i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, postupiti isto kao u prethodnim slučajevima, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić odgovara da neće biti izuzetaka

34879 pregleda 50 komentar(a)
MUP, Foto: Screenshot/TV Vijesti
MUP, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i zvanično je pokrenulo proces provjere da li predsjednički kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i nesuđeni kandidat Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i dalje imaju srpsko državljanstvo.

Njih dvojica bi na to pitanje MUP-u trebalo da daju odgovor ove ili najkasnije naredne sedmice. Ako se pojavi sumnja da i neki drugi kandidati imaju dvojno državljanstvo, isto će biti pozvani u MUP, kaže za Televiziju Vijesti ministar Filip Adžić.

"Proces je već pokrenut kada je upitanju gospodin Spajić, i njemu je poziv da dođe u prostorije MUP-a i izjasni se na date okolnosti već uručen. Takođe, danas je pokrenut proces i kada je upitanju gospodin Mandić i njemu će biti poslat poziv, tako da očekujemo da se tokom ove sedmice, eventualno naredne i on izjasni na činjenice koje su bile vidljive u medijima", istakao je Adžić.

Mandić je 2011. godine rekao da ima srpsko državljanstvo i da je ponosan na to, ali nije htio da kaže kada ga je stekao.

Dvojno državljanstvo, po našem zakonu, nije dozvoljeno ako je stečeno nakon 3. juna 2006.

Spajića je, pak, to što nije odjavio srpsko državljanstvo na vrijeme i koštalo predsjedničke kandidature, ali Adžić ponavlja da neće ostati bez crnogorskog državljanstva, dok postupak ne bude sproveden do kraja.

"Gospodin Spajić ne može ostati bez državljanstva u ovom momentu. S obzirom na to da mi očekujemo da od organa iz Srbije dobijemo informciju vezano za državljanstvo gospodina Spajića, tek nankon toga mi ćemo moći donijeti odluku, da li on zadržava crnogorsko državljanstvo ili ostaje bez njega", rekao je Adžić.

Na pitanje da li će MUP, ako se do kraja predsjedničkih izbora pojave sumnje da i ostali kandidati imaju dvojna državljanstva, pa recimo i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, postupiti isto kao u prethodnim slučajevima, Adžić odgovara da neće biti izuzetaka.

"Naravno ako dođemo u saznanje da i kandidat DPS posjeduje dvojno državljanstvo biće kao i kandidati Spajić i Mandić pozvan u prostorije MUP-a da se izjasni na činjenice i okolnosti", rekao je Adžić.

Adžić poručuje da MUP u ovakvim situacijama neće služiti za politička razračunavanja, ali i da niko neće moći da nezakonito zadrži dva pasoša.

Bonus video: