Otkud im naš broj; Radulović: I partije i operateri krše zakon

"Ovdje imamo slučaj da su podaci korišćeni mimo svrhe i obima za koji su prikupoljeni"

8178 pregleda 5 komentar(a)
Božović i Radulović, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti
Božović i Radulović, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Advokat Veselin Radulović rekao je gostujuću u "Bojama jutra" Televizije Vijesti da političke partije, ali i operateri, krše zakon tako što se u predizbornoj kampanji koriste brojevi telefona građana u Crnoj Gori, a preko kojih su između ostalog upitani da li može da se računa na njihov glas na izborima.

"Mislim da je u ovom slučaju došlo do kršenja zakona. Nije sporno da mrežni operateri imaju pravo u zaključenju i izvršenju ugovornih obaveza sa strankama da koriste podatke, ali ovdje imamo slučaj da su podaci korišćeni mimo svrhe i obima za koji su prikupoljeni", dodao je Radulović.

Navodi da ti podaci bez saglasnosti lica ne smiju biti obrađivani na taj način.

"Tako da mislim da je prekršen zakon i od strane političkih partija i od strane eventualno operatera koji su dali te podatke partijama", istakao je on.

IT stručnjak Luka Božović kaže da je to poprilično javan podatak u Crnoj Gori.

"Odnosno kroz Zakon za elektronske komunikacije imamo članove koji jasno kažu da su operateri čak i dužni da popunajvaju univerzalni imenik koji je dostupan svim građanima Crne Gore i kome može da se pristupi putem veb stranica naših operatera. Dovoljno je da uđete i unesete ime i prezime osobe kao i grad koji vas zanima i broj telefona vam je dostupan"m kaže Božović.

Dodaje da svako kao građanin ima pravo da od operatera traži zabranu da mu se broj javno eksponira.

"Međutim, smatram da to nije najbolji način, već bi građani prije priključena na elektrionske mreže trebalo da daju saglasnost", dodao je.

Iz Agencije za zaštitu podataka na poziv Televizije Vijesti odgovorili siu da su ovih dana odsutni iz zemlje i da nisu bili u prilici da gostuju.

Opširnije u video prilogu.

Bonus video: