Lokalne samouprave nemaju odluku o postupanju sa napuštenim životinjama što komplikuje problem lutajuće stoke

Ivanović rekao da jedan držalac stoke pravi problem na teritoriji četiri opštine

3870 pregleda 1 komentar(a)

Nijedna lokalna samouprava nema odluku o postupanju sa napuštenim odnosno nezbrinutim životinjama, što u dijelu postupanja komunalne policije i inspekcije pravi veliki problem, pa se može reći da je država nemoćna.

To je u Bojama jutra rekao Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Svaka lokalna samouprava, kaže on, dužna je da propiše odluku o načinu držćanja kako kućnih ljubimaca tako i životinja za proizvodnju.

Četiri mjesne zajednice najavile su pokretanje sudskih postupaka protiv nadležnih lokalnih i državnih organa jer nisu postupili po rješenjima ombudsmana i Uprave povodom slučaja lutajuće stoke.

Problem lutajuće stoke vidljiv je na Cetinju, Budvi, Tivtu i Kotoru, gdje ga, dodaje Ivanović, stvara jedan držalac stoke.

"Mještani i turistički poslenici obraćali su se Upravi u cilju problema međutim sve aktivnosti su jako kommpleksne jer istovremeno moramo sprovesti koordinisanu akciju komunalne policije, inspekcije i svih navedenih aktera", rekao je Ivanović.

Ivanović navodi i da je zajednička akcija sprovedena u nekoliko navrata.

"Međutim kako nije bilo adekvatne saradnje od strane držaoca, kako je držaoc u toku inspekcijskog nadzora i sprovođenja akcija ometao, došlo je i do odlaganja što nije adekvatan odgovor. U ovoj situaciji se može reći da je država nemoćna, jer smo imali određenih zakonskih ograničenja od strane lokalne samouprave koja je tumačila da je zakon o zaštiti dobrobiti životinja na dvosmislen način", zaključio je Ivanović.

Bonus video: