Čarapić: Milatović može proći u drugi krug i smijeniti Đukanovića

Demokrate tvrde da kandidatura Milatovića nije smanjila šanse za pobjedu njihovom kandidatu Aleksi Bečiću. Poznavaoci političkih prilika, pak, ocjenjuju da više kandidata u izbornoj trci ide na ruku DPS-u koji će sjutra odlučiti da li će njihov kandidat biti Milo Đukanović

9768 pregleda 25 komentar(a)
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

Nakon što ga je Glavni odbor Pokreta Evropa sad jednoglasno predložio Jakova Milatovića za novog predsjedničkog kandidata, u toj partiji nemaju sumnje da on može obezbijediti najmanje istu podršku birača kao Milojko Spajić, kojem je Državna izborna komisija (DIK) odbila kandidaturu.

"Smatram da je kod građana, nakon političke diskvalifikacije Spajića, još jača motivacija da podrže našeg kandidata i u tom kontekstu siguran sam da se te šanse nisu umanjile ni za milimetar", rekao je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

Pitanje je ipak - umanjuju li građanske partije sebi šanse za pobjedu predlaganjem više kandidata za predsjednika i idu li na taj način na ruku DPS-u?

"Smatram da Milatović može proći u drugi krug i na kraju možemo smijeniti Đukanovića", naveo je Čarapić.

Poslanik Demorkatske Crne Gore Momo Koprivica uvjeren je da je lider te partije Aleksa Bečić kandidat koji ima najveće šanse da bude podržan od strane najširih struktura stanovništva u Crnoj Gori.

"Najviše je kompatibilan sa funkcijom predsjednika Crne Gore, tako da isticanje kandidature drugih kandidata njegove šanse uopšte ne umanjuje", naveo je Koprivica

Novinar Monitora Predrag Nikolić, ipak, misli drugačije.

"Više kandidata ide Đukanoviću na ruku. Imamo tu izjavu Đukanovića da je umoran od politike, umorni su i građani od njega što su dokazali na izborima, ali evo njemu se otvara šansa da ponovo osvoji još jedan mandat", smatra Nikolić.

A šansu mu je otvorila i afera oko prebivališta i državljanstva Spajića, čiju hipoteku sada treba da iznese Milatović.

"To je afera koja je okrnjila ugled i šanse te političke grupacije. Milatović je ozbiljniji političar, to je negdje i dokazao onim izvinjenjem koje je uputio građanima prvi iz te političke grupacije, ali isto tako znamo da neke druge stvari igraju kod biračkog tijela u Crnoj Gori i da je umnogome naviknuto i na malo populizma, obećanja tako da, čini mi se, da će ne baš tako lako Milatović dostići te rezultate koji su se predviđali za Spajića", rekao je Nikolić.

Milatović pretenduje i na funkciju gradonačelnika Podgorice pa je Televizija Vijesti Čarapića pitala da li je tačno da je Milatović tražio da, ako ne pobijedi u trci za predsjednika, ipak, bude prvi čovjek Glavnog grada.

"Mi moramo sve opcije da razmotrimo, sve scenarije i ne bih rekao da je do kraja tačna ta informacija, prosto nismo o tome odlučivali".

Rok za predaju predsjedničkih kandidatura ističe u nedjelju, a do sada je potvrđena jedino kandidatura Andrije Mandića iz Demokratskog fronta.

Bonus video: