Popović Samardžić i Dobričanin: Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti loš i eksperiment je na štetu i ljekara i građana

"Ovaj Nacrt zakona je eksperiment na štetu svih…", navela je Popović Samardžić. "Na zakonu je radio neko ko slabo poznaje zdravstvene sisteme u svijetu", rekao je Dobričanin

8487 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Nacrt novog zakona o zdravstvenoj zaštiti je loš i eksperiment na štetu svih - i ljekara i građana, ocijenili su u Bojama jutra na Televiziji Vijesti predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić i poslanik i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Vladimir Dobričanin.

Popović Samardžić je navela da je novim prijedlogom korigovanim iz Ministarstva zdravlja napravljen komprosmis da se dozovljava rad u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

"Ovako radikalnim odlukama moraju da prethode analize kako ne bi bio eksperiment. Ovaj Nacrt zakona je eksperiment na štetu svih… Mi i dalje ne znamo koliko ljekara radi u privatnom sektoru, koliko usluga oni pružaju u privatnom sektoru i koje je to opterećenje koje bi se tom odlukom slilo na državni sektor… Zbog toga smo kritikovali… Prije svega je trebalo uraditi analizu", navela je Popović Samardžić.

Dobričanin je naveo da ovaj sistemski zakon država mora da ima, a da je odluka da se donoci na prečac "skandal".

"Nemate strategiju zdravstva, indekse koji moraju da vam daju pravac gdje ćete da idete sa zdrvstvenim sistemom. Nemamo podatke o privatnim zdravstvenim ordinacijama. Na zakonu je radio neko ko slabo poznaje zdravstvene sisteme u svijetu. Ministarstvo zdravlja ovo forsira marketinški, to je kap u moru jednog veoma lošeg zakona, a pojedine tačke tog zakona su netačne", rekao je između ostalog Dobričanin

Bonus video: