Hoće li Crna Gora osnovati telekomunikacionu kompaniju? Šoć: Radi se o ideji...

IT stručnjak Ivica Tatar ocjenjuje da bi državna telekomunikaciona kompanija mogla da bude konkurentna na tržištu, ali da bi bila uspješna, neophodno je da se, pored infrastrukture i isplativosti, procijeni i da li Crna Gora ima dovoljno stručnog kadra koji bi upravljao njenim poslovanjem

9507 pregleda 11 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Nakon sto je nedavno najavio mogućnost da država Crna Gora ponovo osnuje svoju telekomunikacionu kompaniju, premijer Drtitan Abazović planira da naredne sedmice tim povodom razgovara sa čelnicima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Crnogorskog elektroprenosmog sistema (CGES) i Željezničke infrastrukture Crne Gore koje imaju razvijenu mrežu optičkih kablova preko čitave državne teritorije.

Član radnog tima za formiranje nacionalnog telekoma i savjetnik premijera Ivo Šoć za Televiziju Vijesti kaže da se za sada radi samo o ideji, čiji detalji tek treba da budu razrađeni kroz izradu elaborata o održivosti.

IT stručnjak Ivica Tatar ocjenjuje da bi državna telekomunikaciona kompanija mogla da bude konkurentna na tržištu, ali da bi bila uspješna, neophodno je da se, pored infrastrukture i isplativosti, procijeni i da li Crna Gora ima dovoljno stručnog kadra koji bi upravljao njenim poslovanjem.

Crna Gora bi, nakon što je prije 18 godina privatizovala postojeću, mogla da dobije novu telekomunikacionu kompaniju u vlasništvu države.

To je na sjednici Vlade prije dvije nedjelje najavio premijer Dritan Abazović, a već prošle sedmice radna grupa sastala se sa stručnjacima iz energetskog i IT sektora, kako bi se upoznala sa raspoloživom infrastrukturom i mogućnostima za razvoj te ideje.

O tehničkim detaljima neophodnim za funkcionisanje kompanije premijer će naredne sedmice razgovarati sa čelnicima energetskih preduzeća, a radni tim će uskoro posjetiti Sloveniju i Hrvatsku, gdje će sa predstavnicima njihovih državnih telekoma podijeliti iskustva.

Iako je ideja o nacionalnoj telekomunikacionoj kompaniji načelno dobra, neophodno je da ona bude detaljno razrađena, kako bi se prije konkretnih koraka znalo da li zaista može da bude održiva i isplativa, kaže IT stručnjak Ivica Tatar.

Ideja o formiranju državnog telekoma ne pojavljuje se prvi put.

Još 2013. godine Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije u tadašnjoj Vladi Mila Đukanovića najavljivalo je mogućnost osnivanja državnog operatera.

Iako je, prema obećanjima tadašnjih čelnika Agencije za elektronske komunikacije, trebalo da počne sa radom do kraja godine, nacionalna telekomunikaciona kompanija nikada nije osnovana.

Bonus video: