Ćalović Marković: DPS i DF će učiniti sve da miniraju Milatovića, ono u DIK-u je samo početak saradnje

"Postoje truli kompromisi sa ciljem odbrane od zajedničkog neprijatelja, to je sad Evropa sad, koja je udružila ponovo snage iz devedesetih. Mandić sad priča o pomirenju, možda je to pomirenje sa DPS-om", rekla je izvršna direktorica MANS-a

36023 pregleda 184 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: TV Vijesti
Ćalović Marković, Foto: TV Vijesti

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je da Vladin predlog Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću abolira pojedine osobe sa kojima su, prema njenjim riječima, neki iz aktuelne vlasti povezani od devedesetih godina prošlog vijeka.

"Svaki tajkun mora da objasni odakle mu novac. Ako zakon bude usvojen u ovakvom obliku, to će biti najveća prevara građana. Svi iz nove većine su tvrdili da će imovina koja je nezakonito stečena biti oduzeta", rekla je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kao što nema oduzimanja imovine, kako je rekla, nema ni lustracije, jer su "oni koji je trebalo da budu lustrirani - infiltrirani u vlast".

Ćalović Marković je rekla da je ključno pitanje prilikom izbora sudija Ustavnog suda da li će pojedinci koji budu izabrani donositi odluke zbog ličnog integriteta, a ne partijskog diktata.

"Bojim se da ti pojedinci neće biti većina", rekla je ona.

Ćalović Marković je, povodom predstojećih predsjedničkih izbora, upitala zašto nije ispitano ima li lider DPS-a i aktuelni predsjednik države Milo Đukanović držaljanstvo Švajcarske, ali i "državljanstvo Dubaija".

"Svi putevi vode u Švajcarsku, kad su u pitanju tajni računi, njegovi prijatelji kao Stanko Subotić, njegova putovanja, koja nova vlast krije... Koji su to poslovni interesi da ide svako malo u Švajcarsku? To bi trebalo da odgovori Vlada koja ima ANB, policiju, saradnju sa međunarodnim službama, ali se ne ide u tom pravcu, nego u otvaranju vrata za tajkune i možda ponovnu saradnju sa DPS-om", ističe ona.

Upitala je zašto za Andriju Mandića, Gorana Danilovića, ali i nikad ranije nije traženo državljanstvo kao u slučaju Milojka Spajića. "Očigledno svjedočimo političkoj igri", rekla je ona.

Vjeruje da će građani kazniti takvo djelovanje. "Postoje truli kompromisi sa ciljem odbrane od zajedničkog neprijatelja, to je sad Evropa sad, koja je udružila ponovo snage iz devedesetih. Mandić sad priča o pomirenju, možda je to pomirenje sa DPS-om", rekla je izvršna direktorica MANS-a.

Ćalović Marković ocjenjuje da će doći do podjele glasova birača koji preferiraju građanske partije između Jakova Milatovića i Alekse Bečića.

"Mislim da bi bilo društveno odgovorno da su imali zajedničkog kandidata, bilo bi manje problema oko ulaska u drugi krug, i onda se Đukanović ne bi usudio da izađe na izbore. Mislim da će DPS i DF učiniti sve što mogu da miniraju Milatovića, koji ima najveće šanse da uđe u drugi krug".

"Ono što se desilo u DIK-u je samo početak buduće saradnje DPS-a i DF-a", zaključila je ona, govoreći o sjednici Državne izborne komisije, na kojoj nije utvrđena kandidatura Spajića, kada su predstavnici DPS-a u komisiji glasali protiv, a oni iz DF-a bili uzdržani.

Bonus video: