Radović: Potrošio sam dio novca; Mrdović: Parača mi kazao da je vratio 180.000 eura otpremnine nakon medijskog pritiska

Gosti emisije Reflektor bili su Saša Radović, vršilac dužnosti izvršnog direktora " To Montenegro ", Srđan Simović, glavni inspektor rada, Mijomir Pejović, predsjednik Odbora direktora HG " Budvanska rivijera " i Ines Mrdović, Akcija za socijalnu pravdu

51956 pregleda 77 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 28.02.2023. 22:58h
Završeno
21:58h

Pejović je kazao da očekuje da se epilog cijele priče završi i da bude "ispoštovan zakon" i da ukoliko Radović nastavi posao u To Montenegro, HG "Budvanskoj rivijeri" bude vraćena otpremnina koja je isplaćena.

21:52h

Radović je kazao da su" dio količine novca" od 76.000 eura, koliko je dobio otpremnine od HG "Budvanska rivijera", njegova porodica i on potrošili.

Podsjetio je da je otpremninu dobio prije 19 mjeseci.

"Nisam u mogućnosti da vratim taj iznos otpremnine. Mislim da ne treba da ga vratim i da nisam prekršio zakon. Pokušaću svim sredstvima da to dokažem", rekao je Radović.

Izmjena: 22:48h
21:47h

Simović je pozvao građane i medije da prijave "ovakve slučajeve" vezane za otpremnine.

"Nastojaćemo u narednom periodu da dođemo do inforamcijama. Građani slobodno, anonimno neka prijave Inspekciji rada sve slučajeve za koje sumnjaju da ima nepravilnosti".

21:43h

Radović je kazao da on lično nije prijavio HG "Budvanskoj rivijeri" da je prethodno uzeo otpremninu od Nacionalne turističke organizacije.

21:34h

Mrdović je kazala da je bivši predsjednik Odbora direktora Željeznice Crne Gore Savo Parača prije emisije pozvao telefonom i kazao joj "da je svojevrrmno otpremnina od 180.000 eura koliko je dobio za pola godine u Željeznici otpremnina od koje ni cent nije ušao u njegovu kuću".

"Kazoa je da mu je porodica zbog medijske priče doživjela pakao, da mu je dva ili tri puta opljačkan stan. Povezao je to direktno sa pričom o otpremnini. Rekao je da je novac stajan na njegovom računu u banci par dana i da je nakon tog medijskog pritiska to vratio i da za to postoje dokumenta. Nije mi poslao dokaz za to. Ako gospodin Parača želi da uvjeri javnost i želi da skine hipoteku sa svog imena u tom slučajku treba da dostavi dokaze da je vratio otpremninu od 180.000 eura", rekla je Mrdović

21:15h

Upitan šta ga je preporučilo za mjesto v.d. izvršnog direktora "To Montenegro", i da li je jedan od raloga taj što je vjenčani kum ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novavkić Đurović, Radović je odgovorio:

"Preporučilo me sve osim, nadam se ovog posljednjeg. Sigurno iskustvo u turizmu... Mislim da su me prepoznali kao nekog ko može da doprinese aviokompaniji u ovom privremenom načinu angažovanja".

20:53h

Radović je kazao da je u periodu dok je bio predsjednik Odbora direktora HG "Budvanske rivijere" dobit preduzeća porasla sa 500.000 na 2,5 miliona eura.

"Za vrijeme mog mandata je prvi put u istoriji isplaćena dividenda vlasnicima...", rekao je Radović.

Dodao je da je "rezultatita i personalnim referencama zaslužio otpremninu".

"Ta otpremnina je ostvarena shodno zakonu i nisam ga prekršio", dodao je Radović.

20:47h

Pejović je kazao da u njegovom ugovoru sa HG "Budvanska rivijera" nema otpremnine.

"Niti stana, niti bilo čega drugog što je stajalo u ranijim ugovorima".

20:38h

Simović je ponovio da žalba 'To Montenegra' ne odlaže izvršenje rješenja inspektora.

"On ima mogućnost da se žali... Ukoliko odluka Ministarstva rada i socijalnog staranja ne bude u njegovu korist, u toj situaciji 'To Montenegro' može eventualno da podnese tužbu Upravnom sudu protiv rješenje Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali je to dug postupak i ne odlaže izvršenje rješenja inspektora", rekoa je Simović.

Izmjena: 22:51h
20:34h

Mrdović je kazala "da Vlada može da riješi čitavu situaciju".

"Kako ga je imenovala, Vlada može i da ga razriješi Radovića. Mislim da je to optimalno što bi Vlada trebala da uradi u ovoj situaciji. Slučaj Radovića je dobar primjer da je na državnim jaslama najugodnije. Radović je iz Nacionalne turističke organizacije dobio jednu otpremninu, pa je onda uzeo još jednu od 76.000 eura. Mogao je da pokrene privatan biznis, ili je nakon otpremnine mogao da se zaposli u privatnom sektoru i tamo pokazuje svoje menadžerske sposobnosti... Ono što želim da potenciram je socijalni aspekt ove otpremnine od 76.000 eura...", rekla je Mrdović.

Izmjena: 22:51h
20:29h

Pejović je kazao da očekuju da nadležni organi donesu odluku i da će je poštovati, "kakva god da bude".

20:27h

Upitan da li će vratiti otpremninu od 76.000 eura iz HG "Budvanske rivijere" ili će dobiti otkaz ugovora o radu, Radović je rekao:

"Postoji i treće rješenje. Vidjećemo koje su instance na žalbeni postupak. Sačekaćemo nalaz, apelujem da pustimo ljude da stručno i profesionalno nadležni završe posao. Postoje pravni instrumenti za zaštitu mojih interesa. Moguće da u jednom momentu će se moji i kompanije 'To Montenegro' mimoići i onda je u tom pravcu jedino moguće djelovati... Vlada je znala da sam uzeo otpremninu iz HG 'Budvanska rivijera'. Informisao sam koga je trebalo. Bile su razne instance koje su bile uključene... To je znao predsjednik Odbora direktora 'To Montenegro'".

Izmjena: 22:50h
20:18h

Radović je kazao da će sačekati nalaz od inspekcijske službe.

"Shvatam da će kompanija 'To Montenegro' imati svoj stav. Siguran sam u ispravnost svog stava. Pozivam se na član zakona koji kaže da je moja funkcija kao predsjednika Odbora direktora u 'Budvanskoj rivijeri', shodno ugovoru o pravima i obavezama predsjednika Odbora direktora, prestala momentom razrješenja od Skupštine akcionara", rekao je Radović. 

Dodao je da je "evidentno da je u rješenju došlo do određenih greškaka".

Izmjena: 22:49h
20:12h

Simović je kazao da "To Montenegro" mora da ukine ugovor o radu Radoviću, ukoliko on ne vrati otpremninu.

"Ukoliko se 'To Montenegro' žali, ona ne odlaže izvršenje rješenja. Ukoliko 'To Montenegro' u roku od 10 dana ne ukloni nepravilnost, inspektor će novčano kažnjavati kompaniju koja je obavezna po postupi po rješenju inspektora. Te kazne su od 500 do 5.000 eura za kompaniju i za odgovorno lice od 50 do 500 eura. Ostavlja se rok da se ta kazna plati, a ukoliko se ne plati kazna, inspektor može da kažnjava dok se ne izvrši rješenje", rekao je Simović.

Izmjena: 22:49h
20:07h

Glavni inspektor rada Srđan Simović je kazao da je "To Montenegro" putem pošte poslao izjašnjenje po rješenju Uprave za inspekcijske poslove o Radoviću.

"Nakon što pošiljka stigne, nakon toga će inspektor reagovati i donijeti rješenje o otklanjanju nepravilnosti", rekao je Simović.

Izmjena: 22:48h
20:00h

Tema večerašnje emisije Reflektor na Televiziji Vijesti je kako funkcionerske privilegije ruše političke razlike.

Gosti su: Saša Radović, vršilac dužnosti izvršnog direktora " To Montenegro ", Srđan Simović, glavni inspektor rada, Mijomir Pejović, predsjednik Odbora direktora HG " Budvanska rivijera " i Ines Mrdović, Akcija za socijalnu pravdu.

Bonus video: