CDT: Polovina građana smatra da mediji iz regiona utiču na izbore i izborni rezultat u Crnoj Gori

Prema mišljenju ispitanih građana i građanki glavni izvor dezinformacija su mediji iz Crne Gore (24,4 odsto), popularne stranice na društvenim mrežama (23,8) a na trećem mjestu su političari i političke partije

5800 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Polovina građana Crne Gore, njih 50,8 odsto smatra da mediji iz regiona utiču na izbore i izborni rezultat u Crnoj Gori.

To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sprovela agencija Damar, a predstavljeno je u Bojama jutra na TV Vijesti.

Da mediji iz susjedstva utiču na izbore u najvećoj mjeri smatraju birači SD-a (75 odsto), SDP-a (62,5 odsto), DPS-a (55 odsto) i manjinskih partija.

Birači DF-a (64,2 odsto), URA-e (57,6 odsto), SNP-a (58,8 odsto) i Pokreta Evropa Sad (55,4 odsto) smatraju da se mediji iz regiona ne miješaju u izbore u Crnoj Gori, dok su birači Demokrata po ovom pitanju podijeljeni.

Jelena Jovanović iz Raskrinkavanja kaže da rezultati govore da postoji velika poliitička podijeljenost i da su partije te koje su uticale da građani formiraju ovakvo mišljenje.

"Dosadašnja istraživanja pokazuju da su regionalni mediji nakon društvnih mreža najveći izvor dezinformacija i lažnih vijesti. Ovo je posebno značajno sagledati u kontekstu njihovog velikog uticaja u Crnoj Gori, mislim na veliku čitanost i gledanost", rekla je Jovanović.

Prema mišljenju ispitanih građana i građanki glavni izvor dezinformacija su mediji iz Crne Gore (24,4 odsto), popularne stranice na društvenim mrežama (23,8) a na trećem mjestu su političari i političke partije.

"Građani su detektovali da u Crnoj Gori djeluje snažan i razgranat dezinformacioni ekosistem koji se koristi za ostvarivanje geopolitičkih, regionalnih i unutrašnjih političkih i ekonomskih ciljeve. Glavne poluge su Fejsbuk stranice i pojedinci, desničarski portali iz regiona i određeni mediji iz regiona", rekao je Goran Delić iz Centra za demokratsku tranziciju.

Ističe da je krajnja želja dezinformatora da sve medije u Crnoj Gori staviti u isti koš, kako se ne bi vidjela šteta koju nanose.

"Mi to ne dozvoljavamo, uvijek ističemo da tradicionalni mediji dobro rade svoj posao, da imaju jasne uređivačke politike i da su transparentni".

Čak 41,9 odsto ispitanika Srbiju vidi kao zemlju iz koje dolazi najviše dezinformacija.

"To možemo sagledati u kontekstu toga što dielimo isto govorno područje i ne možemo očekivati da će dezinformacije stati na granici. Sarađujemo sa kolegama iz regiona kako bismo zajedno vodili ovu borbu", objasnila je Jovanović.

Na pitanje po koju oblast dezinformacije predstavljaju najveću opasnost, građani/ke navode povjerenje u javne institucije (33,3 odsto), zatim demokratiju u Crnoj Gori (31,2 odsto), povjerenje u političke partije (30,7 odsto)... Više od četvrtine građana/ki (26,8 odsto) smatra da dezinformacije predstavljaju najveću opasnost po ishod izbora u Crnoj Gori.

Bonus video: