Medenica: Rendgen aparat u zgradi SDT, Višeg i Vrhovnog državnog tužilaštva ne radi više godina

Gosti emisije Reflektor su Marko Kovač - ministar pravde, Željka Jovović - predsjednica Osnovnog suda u Podgorici i Lepa Medenica - rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

31018 pregleda 51 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 07.03.2023. 21:51h
Završeno
21:49h

Upitana da li proces protiv Vesne Medenice zaslužuje da bude prenošen uživo, Jovović je kazala:

"Reakcija javnosti je da traži, a ni ona ili odbrana nijesu protiv toga", rekla je Jovović.

21:33h

Kovač je rekao da što se tiče izgradnje zgrade Palate pravde, da će biti građena na Starom aerodromu.

"Za pet sudova u Podgorici - Osnovni, Viši, Vrhovni sud, Privredni i Apelacioni sud", kazao je Kovač navodeći koji sudovi će dobiti prostor u planiranoj Palati pravde.

Dodao je da je predviđeno da ta zgrada bude izgrađena u naredne četiri godine.

21:30h

"Kroz sve projekte vezano za adaptaciju i izgradnju i kroz nemaran odnos ka pravosuđu, ispoljava se namjera bivšeg sistema da se pravosuđe dovede do nivoa do kojeg ih je doveo. Kad degradirate bilo koju osobu, sa aspekta zarade, uslova za rad, šaljete poruku šta očekujete od njega....", rekao je Kovač. 

21:27h

Jovović je kazala da je zgrada u kojoj je Osnovni sud u Podgorici u vlasništvu Glavnog grada.

21:18h

Pogledajte šta je za Reflektor kazao rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica, državni tužilac Duško Milanović.

20:42h

Medenica je kazala da Više državno tužilaštvu u Bijelom Pollju i još sedam, osam tužilaštva, imaju bar po jednog policijskog službenika koji obezbjeđuje zgrade.

"Tužilaštva u Kotoru, Nikšiću, Kolašinu, Plavu i Pljevljima nemaju ni tog jednog policajca. Nema kotrole i bezbjednosti. Sa tim je upoznato Vrhovno državno tužilaštvo, Tužilački savjet...", rekla je Medenica.

20:30h

Kovač je kazao i da je zgrada Osnovnog suda u Podgorici "jedan veliki bezbjednosni izazov".

"Ta zgrada nije adekvatna da bude sud", naveo je.

20:26h

Kovač je najavio da će Ministarstvo pravde do kraja mjeseca biti izmješteno u druge prostorije u centru Podgorici.

"I time osloboditi prostor tužilaštvima u Podgorici kako bi dobili adekvatan prostor privremeno, dok se i njihov problem ne riješi", rekao je Kovač.

20:24h

Medenica je kazala da su prostorije u kojima rade "za emisiju vjerovali ili ne".

"Mi saslušavamo u takvim prostorija, one nemaju kontakta sa vazduhom, dešavalo se da se kolege onesvijeste tokom saslušanja..."

20:18h

Medenica je navela da se u zgradu koju koristi Specijalno državno tužilaštvo, Više i Vrhovno državno tužilaštvo rendgen aparat ne radi.

"Koji se ne može popraviti, stari je dotrajali model. Imam informacije da ne radi četiri godine", rekla je Medenica.

Dodala je da policijsko obezbjeđenje kontroliše osobe koje ulaze u tu zgradu.

20:15h

Jovović je kazala da je situacija koja se desila ispred Osnovnog suda "poržavajuća za državu, društvo i sistem".

20:10h

Kovač je kazao da je stradali Podgoričanin Mladen Bulatović (39) koji je na ulazu u zgradu Osnovnog suda aktivirao najvjerovatnije ručnu bombu, pet dana ranije bilo u Ministarstvu pravde i da je trebao da otpočne kaznu rada u javnom interesu u Crvenom krstu.

"Ništa nije nagovještavalo da bi moglo da dođe do ovog događaja. To lice je bilo zadovoljno odabirom institucije i to je nešto što se teško može predvidjeti".

20:07h

Prisustvo policije u Osnovnom sudu u Podgorici, kao i na ostalim mjestima gdje je neophodno je pojačano, kazao je Kovač.

"To znači da je od ponedjeljka pojačana kontrola u Osnovnom sudu u Podgorici. Ono što treba reći jeste da koliko god da je bilo priusutno obezbjeđenje i kakve god mjere da su bile konkretan slučaj je vrlo teško braniti s aspekta sigurnosti i bezbjednosti", rekao je Kovač.

Dodao je da je u planu da se u roku od 30 dana urade određene procjene i da se obezbijedi adekvatan broj ljudi za tužilaštva i sudove "kako bi se pokrile sve neuralgične tačke".

20:00h

Gosti emisije Reflektor su Marko Kovač - ministar pravde, Željka Jovović - predsjednica Osnovnog suda u Podgorici i Lepa Medenica - rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Bonus video: