Milanović: I ranije je ukazivano na problem obezbjeđivanja prostorija ODT-a u Podgorici

"Subjektivno ne osjećam bilo kakvu odgovornost za ovo što se dogodilio. Objektivno, bilo kom od zaposlenih da se nešto dogodilo ili da se u budućnosti dogodi, kao i bilo kojoj stranci u ODT Podgorica, smatram da sam objektivno odgovoran"

8431 pregleda 5 komentar(a)
Milanović, Foto: TV Vijesti
Milanović, Foto: TV Vijesti

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica, državni tužilac Duško Milanović kazao je u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti da je još 7. septembra prošle godine ukazivao na problem obezbjeđenja njihovih prostorija.

On je podsjetio da se početkom septembra prošle godine dogodio napad na državnu tužiteljku Maju Janković prilikom saslušanja u kancelariji.

"Veoma nemil i neprijatan događaj. Tada sam sazvao hitan kolegijum svih državnih tužilaca i donijeli smo zaključak da se obratim svim relevatnim institucijama i sugerišem da mora problem da se riješi. Ja sam se 7. septembra obratio Tužilačkom savjetu (TS) i ukazujem na problem. Obraćam se i Vladi odnosno lično premijeru Dritanu Abazoviću, direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, Udruženju tužilaca, predsjednici Đurđini Ninu Ivanović, načelniku Centra bezbjedsnosti Goranu Jokiću, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, v. d. vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, ministru pravde Marku Kovaču, rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva Lepi Medenici i Upravi za katastar i državnu imovinu da nam pomognu da donekle riješimo problem", rekao je Milanović.

Povezani članci

02. Septembar 2022.

Pritvor osumnjičenom za napad na tužiteljku

Dodao je da ih je Jokić u koordinaciji sa Brđanin posjetio i napravljen je plan koliko je moguće u okviru postojećeg kadra Uprave policije da se obezbijede prostorije na dva sprata ODT-a i da je obezbijeđen jedan policijski službenik.

"Subjektivno ne osjećam bilo kakvu odgovornost za ovo što se dogodilio. Objektivno, bilo kom od zaposlenih da se nešto dogodilo ili da se u budućnosti dogodi, kao i bilo kojoj stranci u ODT Podgorica, smatram da sam objektivno odgovoran", rekao je Milanović.

Podsjetio je da je stupio na dužnost u Podgorici 30. maja 2022. godine i da je odmah obaviješten od državnih tužilaca da imaju velike probleme prilikom saslušavanja stranaka i obavljanju zadataka, kao i od ostalih zaposlenih posebno u pisarnici, da su obavijšten da imaju neprestane problemem.

On je bio na čelu cetinjskog tužilaštva kad se desio bombaški napad u tom sudu 2020.

Milanović je kazao da je tadašnji rukovodilac cetinjskog ODT-a Luka Martinović prepoznao problem i obatio se tadašnjem direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću 27. septembra 2016. godine da im se omogući obezbjeđenje prostorija "jer bukvalno niko nije stojao na ulaznim vratima tužilaštva".

"U tom dopisu je pomenuo da se obratio i Sektoru obezbjeđenje ličnosti i objekata Uprave policie Predragu Ašaninu koji je odgovorio da nije to u njihovoj nadležnosti i da sami treba da obezbijedimo službu zaštite. Martinović se obratio i tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Goranu Daniloviću sa istim zahtjevom, a 2017. godine i tadašnjem ministru Mevludinu Nuihodžiću... On se 30. marta 2017. obraća Stojanoviću, a 2. februaru 2018. godine i načelniku OB Milošu Vučiniću, kao i njegovom nasljedniku načelniku Igoru Popoviuću 22.februara 2018. godine. Po njima ništa nije postupljeno. 26. novembra 2020. godine desio se bombaški napad u mom predkabinetu i jedno lice je stradalo. Kao v.d. rukovodioca ODT u Cetinju uputio hitan dopis predsjedniku Udruženju tužilaca Veselinu Vučkoviću da se hitno obezbijedi rad i prostorije i sami objekat ODT i zaposleni. Isti dopis upućen je i tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, kao i v.d. VDT-a Ivici Stankoviću... Po svim tim zahtjevima nije postupljeno. Jedino je načelnik Igor Popović na kolegijalan način shvatio situaciju i omogućio da jedan službenik stoji na vratima sa ručnim detektorom", rekao je Milanović.

On je dodao da ga je rukovoditeljka ODT na Cetinju zamolila da ukaže da je obaviještena od policije da policijski službenik ne može više da obavlja poslove zbog deficita u policijskom kadru i da moraju da povuku tog službenika sa te pozicije...

"Ona se obratila Tužilačkom savjetu i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i ukazala na taj problem. Ne znam kakvo je trenutno stanje, ali ovo je jedan fakat iz dokumenata i da li se nešto riješilo, koliko sam čuo - nije ništa i moguće je da uopšte nema obezbjeđenje u ODT Cetinje...", rekao je Milanović.

On je naveo i da nakon tog bombaškog napada na Cetinju niko iz krovne institucije nije reagovao.

"Niko nas nije posjetio. Bio sam i član Tužilačkog savjeta i na sjednici nakon nekoliko dana donijeti su zakjljučci da je bezbjednost ugrožena i da treba nešto uraditi i to je ostalo mrtvo slovo na papiru".

Bonus video: