Živković: Situacija crnogorskih podstanara već na nivou da ne može biti gora

"Imamo ogroman broj poziva, pisama i apela za pomoć. Najviše iz Podgorice, primorskih opština jer je tu bio najveći udar, tu su najviše porasle kirije. Mi svjedočimo da su kirije porasle minimum duplo", kazao je Živković

6368 pregleda 17 komentar(a)
Živković, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Živković, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Dragan Živković iz Udruženja podstanara Crne Gore je kazao da je situacija u kojoj se nalaze crnogorski podstanari, već na nivou da ne može biti gora.

"Podstanari trpe takav udar da više, pa hiljade podstanarskih porodica više ne mogu da izdrže teret", kazao je Živković Bojama jutra televizije Vijesti.

Ističe da ne postoji registar podstanara te da je to glavni problem.

"Država ne prepoznaje podstanare, ne zna ko su, imenom i prezimenom. Zbog toga im i ne može pomoći", tvrdi Živković.

Dodaje da imaju ogroman broj poziva, pisama i apela za pomoć.

"Najviše iz Podgorice, primorskih opština jer je tu bio najveći udar, tu su najviše porasle kirije, kada su došli Rusi i Ukrajinci. Mi svjedočimo da su kirije porasle minimum duplo", istakao je Živković.

Tvrdi i da se sada u Podgorici i na primorju ne mož naći "pristojan, jednosoban stan ispod 500, 600 eura. Jeftinije se može naći ali je neuslovnije i dalje od grada".

Naglašava i da država 30 godina nije ubirala porez na rentiranje stanova, niti sada može da oporezuje stanodavce.

Živković je istakao da je i "dobar dio stanodavaca korektan, pa još nisu podigli kirije. Svjedočili smo katastrofalnim pričamaa, izbacivanje iz stana preko noći, spavanje u kolima".

Dodaje da ohrabruje činjenica da je održana sjednica Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, te da su se konačno oglasili i da će se zalagati da se ovo pitanje riješava.

"Mi smo se obratili i Vladi ali se još nisu oglasili po ovom pitanju. Čuli su za mjeru kojom će biti obuhvaćeno 40.000 građana, ali će opet veći dio podstanara biti promašen", tvrdi Živković.

Živković je poručio da će Udruženje da vrši pristisak na Vladu, kako bi zaštitili ovu kako kaže, najugroženiju socioekonomsku grupu u Crnoj Gori.

Bonus video: