Vuksanović Stanković: Kada mislim na "paracrnogorce", mislim na one koji su doživjeli Crnu Goru kao prćiju

Gost u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti bila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković

76348 pregleda 145 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Dušan Cicmil
Vuksanović Stanković, Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 09.03.2023. 22:04h
Završeno
21:56h

"Kao predsjednici prioriteti će mi biti mir i stabilnost države, saradnja sa našim NATO partnerima... kao i vladavina prava i ubrzanje procesa reformi. U svakom momentu ću biti spremna da odbranim i sačuvam tekovine građanske, multietničke države Crne Gore i njen sekularni karakter kako bismo svi naučili da se međusobmno poštujemo i uvažavamo... Ono što ću se zalagati je da ću posebno voidti računa o potrebama građana... Ukoliko budem izabrana za predsjednicu Crne Gore služiću vama i interesima Crne Gore... Obećavam da ću dati sve od sebe da gradimo, bolju ljepšu budućnost za sve građane...", kazala je između ostalog u završnoj riječi Vuksanović Stanković.

21:40h

"Nisam ni ekstremista, ni nacionalista, imam samo veliku ljubav prema svojoj državi i potrebu da svojim političkim djelovanjem kada nasrću na Crnu Goru da je negiraju - imam potrebu da reagujem i zaštitim istorijskom i kulturnom nasljeđe svoje države", kazala je poslanica SDP-a.

21:37h

Vuksanović Stanković je za Andriju Mandića kazala da je "manipulator".

"Ništa mu ne vjerujem...", dodala je.

21:32h

Pojasnila je da "kada mislim na paracrnogorce, mislim na one koji su doživjeli Crnu Goru kao prćiju".

"Pa su onda mahali zastavama, a ovamo se nezakonito bogatili. Ne bih navodila imena"

21:24h

Govoreći o terminu "posrbice" koji je koristila, podsjetila je da se građanima koji su se osjetili uvrijeđen javno izvinila.

"Jedno je biti Srbin u Crnoj Gori i poštovati državu, grb i himnu. Drugo je biti Srbin u Crnoj Gori koji gazi po zastavi, ističe zastavu druge države i sjedi na crnogorsku himnu. To su za mene oni koji rade za pare, protiv svoje, a za interese tuđe države. Kao što imamo i one koji su se krili iza crnogorske zastave i krali, bili korumpirani, bahatili se ... - to su za mene bili paracrnogorci. Neću nikome dozvoliti da mi neko spočita da mrzim srpski narod jer bih mrzjela majku i ujčevinu", kazala je Vuksanović Stanković.

21:16h

"Pitanje crkve je trebalo riješiti 2006. godine. Tada je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić pozivao Đukanovića i koalicione partnera da se riješi pitanje crkve i da se zaključi ugovor sa SPC, kao i sa drugim vjerskim zajednicama. Očigledno da DPS-u tada nije bilo u interesu da riješi to pitanje...", navela je poslanica SDP-a.

21:12h

"Temeljni ugovor sa SPC u svojim pojedinačnim odredbama u suprotnosti je sa Ustavom i pozitivno-pravnim propisima države. U tom ugovoru piše da će se odnos SPC sa državom Crnom Gorom uređivati shodno ustavu SPC i kanonskom pravu - znači li to da je SPC država u državi? Znamo kako se zaključuje ugovor - samo u skladu sa Ustavom Crne Gore i pozitivnim propisima", navale je Vuksanović Stanković. 

21:09h

"SDP nema ništa protiv da imamo ugovore sa svim vjerskim zajednicama. Svaki ugovor koji se zaključi mora da ima odredbe koje su u sladu sa Ustavom i važećim zakonskim propisima Crne Gore. Pravni stručnjaci mnogi su ukazivali koje su norme suprotne zakonu", navela je Vuksanović Stanković.

20:54h

Govoreći o trećem predsjedničkom mandatu Đukanovića, ona je podsjetila da je aktuelni predsjednik države u samostalnoj Crnoj Gori imao samo jedan mandat.

"Moj pravni stav je da Đukanović ima pravo da se kandiduje za predsjednika. Prva njegova kandidatura je bila u potpuno drugačijem kontekstu državnog uređenja. Od 2006. se kandididovao jednom, i ovo mu je druga kandidatura. Što se tiče političkog momenta, meni bi najviše odgovaralo da se Đukanović nije kandidovao", navela je Vuksanović Stanković.

20:40h

Govoreći o imovini nje i supruga joj bivšeg vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, navela je da su prije braka potpisali bračni ugovor.

"Odrekla sam se kompletne njegove imovine koju ne mogu steći niti mogu imati pravo, niti on može sticati i imati imovinu koju ja posjedujem", kazala je između ostalog Vuksanović Stanković.

20:37h

Kazala je i da predsjednik Crne Gore "treba da ima kredibilitet i autoritet".

"Za mene je nepojmljivo biti predsjednik jedne partije i predsjednik države. Namjeravam da funkciju predsjednice Crne Gore vršim u punom mandatu što podražumijeva nespojivost sa partijskim funkcijama u SDP. Izborom za predsjednicu države prestaju sve moje funkcije u partiji - tako se gradi kredibilitet i stiče autoritet, a ne da vas se građani plaše ili da to bude neki lažni kredibilitet..." navela je Vuksanović Stanković.

Draginja Vuksanović Stanković
foto: Dušan Cicmil
20:34h

Vuksanović Stanković kazala je da Đukanović u svom političkom djelovanju "nije dovoljno radio na vladavini prava".

"Nije afirmisao to u punoj mjeri, nije radio dovoljno na jačanju institucija i na svom djelovanju koje bi išlo u pravcu pravedne raspodjele društvenog dobra za sve građane".

Vuksanović Stanković je dodala da to što ona misli o njegovom predsjedničkom mandatu "govori činjenica da sam se kandidovala naspram njega 2018. i da sam mu stala na crtu već jednom".

"Ne znam predsjedničkog kandidata koji je Đukanoviću dva puta stao na crtu", istakla je Vuksanović Stanković.

20:31h

Vuksanović Stanković kazala je da je drugi krug predsjedničkih izbora "sasvim izvjestan".

20:28h

"Apsolutno mi ne pada na pamet da razmišljam o Mandiću i Đukanoviću, da sam tako razmišljala ne bih se kandidovala. U drugi krug ulazim ja jer će svi Srbi, Crnogorci, Muslimani, Bošnjaci, Albanci glasati za mene", rekla je Vuksanović Stanković.

Kazala je da ukoliko Mandić uđe u drugi krug predsjedničkih izbora "sigurno je da nećemo glasati četničkog vojvodu Mandića".

"Koji je sada 'promijenio ideologiju' ali se nije odrekao titule".

Nije htjela da odgovori na hipotetičko pitanje da li bi podržala Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

20:20h

Ključni i prvi zadatak kojem treba da se posveti budući predsjednik Crne Gore je "da utiče na reformu pravosuđa u Crnoj Gori", navela je.

"Moramo početi sa reformom pravosuđa da bismo jačali vladavinu pravu... Ono što naši evropski partneri očekuju od nas je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Gospodin Novović (glavni specijalni tužilac) dobro radi svoj posao i ima punu podršku SDP-a i mene, nadam se kao buduće predsjednice Crne Gore...", rekla je Vuksanović Stanković.

20:18h

Kazala je da bi kao predsjednica Crne Gore iskoristila ustavna ovlašćenja i uradila sve da dođe što prije do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

"Kako bi Crna Gora dobila novu vladu, vratili legitimitet građanima..."

20:11h

"Nikada nijesam zloupotrijebila nijedan državni resurs. Sve što imam od države je plata koju zarađujem. Jedino što imam od države to je odluka ANB-a i Vlade Dritana Abazovića da mi se zbog ugroženosti života obezbijedi 24-časovno obezbjeđenje", kazala je kandidatkinja za predsjednicu.

20:08h

"Vjerujem u pobjedu na predsjedničkim izborima, jer je vrijeme da dolaze žene", kazala je Vuksanović Stanković.

Poručila je i da "mi žene imamo sposobnost da stabilizujemo državu i društvo".

20:06h

Navela je da se SDP u prethodnih 30 godina se zalagala za građansku, evropsku, proNATO Crnu Goru.

"Mi grbove, zastave i himne kao pojedini mijenjali nismo. Naša politika je ista... Postojao je momenat kada je DPS po svu sreću naučila neke lekcije od Liberalnog saveza Crne Gore i još nekih partija koje su očuvale mir i doprinijeli obnovi nezavisnosti Crne Gore...", podsjetila je Vuksanović Stanković

20:04h

Vuksanović Stanković je kazala da je SDP smatrao da u ovakvim uslovima u kakvim se nalazi Crna Gora, da je proevropski blok trebao da ima nadstranačkog kandidata kako ne bi bili opterećeni partijskim kandidatima.

"Istog momenta je SDP naveo da ukoliko ne nađemo to rješenje da će imati svog kandidata", kazala je Vuksanović Stanković. 

Bonus video: