Kapor: Država će morati još više da se zadužuje

"Ako se stalno budemo pojavljivali na finansijskim tržištima sa novim zahtjevima, poslaćemo poruku da ne možemo da izbalansiramo javne finansije", ukazao je analitičar Zarija Pejović

11487 pregleda 16 komentar(a)
Kapor i Pejović, Foto: TV Vijesti
Kapor i Pejović, Foto: TV Vijesti

Ministarstvo finansija je za potrebe tekuće budžetske potrošnje diglo kredit od 100 miliona eura kod Dojče banke. Ugovor je zaključen na tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci. Uslovi pod kojim je Vlada pozajmila novac izazvali su negativne reakcije javnosti, jer je kamata iznad devet odsto. Iz Ministarstva finansija su naveli da kamata jeste visoka, ali da je ispod nivoa inflacije.

Novinar ekonomske rubrike "Vijesti" Goran Kapor istakao je, u gostovanju u Bojama jutra, da će država morati da se zadužuje još više u narednim mjesecima da bi vratila stare dugove koji dolaze na naplatu, jer ih ne može vratiti iz redovnih prihoda.

"Ostaje na vladi da vidi da li će ponovo ići na ovakve angažmane ili pregovore sa bankama, ili će emitovati euroobveznice, ili će, kao što je uradila Hrvatska, emitovati obveznice za domaće tržište", kazao je on u jutarnjem programu TV Vijesti.

Ekonomski analitičar Zarija Pejović ukazao je da se ne može stalno vršiti pritisak na rashodnu stranu i da se mora razmišljati kako budžet uravnotežiti, jer "država nije bunar želja".

Refinansiranje javnog duga ima smisla, prema njegovim riječima, ali će biti sve teže.

"Ako se stalno budemo pojavljivali na finansijskim tržištima sa novim zahtjevima, poslaćemo poruku da ne možemo da izbalansiramo javne finansije. Onda ćemo, u jednom trenutku, dobiti možda još lošiji rejting i možda više niko neće htjeti da kupuje državne obveznice i finansira državu Crnu Goru. Tada ćemo morati da pregovaramo sa Međunarodnim monetarnim fondom, a to neće biti lako", istakao je Pejović.

Bonus video: