Zašto stranci osnivaju firme u Crnoj Gori: Najlakši način da se dobije privremeni boravak

Firme koje strani državljani osnivaju najčešće se bave programiranjem i konsultantskim uslugama

20110 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnoj Gori prošle godine stranci su osnovali više od 7.000 firmi od čega su ruski državljani prema podacima Uprave prihoda i carina, osnivači gotovo 4.000.

Ekonomisti ocjenjuju da motiv pokretanja biznisa često nije želja za investiranjem, već je to najlakši način da se dobije privremeni boravak u zemlji.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) potvrđuju da su u 2022. odobrili preko 10.000 privremenih boravaka, samo zbog toga što su podnosioci zahtjeva osnovali firmu.

Iako su tokom ljetnje i zimske sezone, mnogi crnogorski gradovi puni turista,u posljednjih godinu, za našu zemlju karta se sve češće kupuje u jednom smjeru.

Tako je u Crnoj Gori prema podacima MUP-a trenutno preko 90.000 stranaca.

Kao adresu za pokretanje biznisa ,Crnu Goru je u prošloj godini pronašlo više od 7.000 ljudi.

Firme koje strani državljani osnivaju najčešće se bave programiranjem i konsultantskim uslugama.

Međutim, motiv za pokretanje biznisa često nije privredno poslovanje, već najljakši način da se dobije privremeni boravak u Crnoj Gori.

U MUP-u potvrđuju da je prošle godine odobreno 10.000 privremenih boravaka strancima, upravo zbog toga što su otvorili firme čiji su izvršni direktori.

Domaće agencije za otvaranje firmi tokom prosle godine imale su pune ruke posla za sve one koji nisu željeli da imaju posla sa crnogorskom administracijom.

Strancima na ruku ide i to što kao i naši građani firmu mogu otvoriti sa kapitalom od jedan euro i do najviše 1.500 eura troškova registracije i sve to za sedam dana.

Za strance, kao i kada je turizam u pitanju najatraktivnija je Budva gdje je otvoreno oko 2.700 firmi, zatim Podgorica sa više od 2.600, a interesovanje ne pada ni za Bar i Herceg Novi gdje je osnovano preko 1.000 kompanija.

Bonus video: