Papović: Više stotina prijava za zloupotrebu ličnih podataka, sumnja da su DIK i AZLP prikrivali malverzacije

"U zakonu imamo odrebru da je građanin prekršajno odgovoran - od 500 do 2.000. eura - ukoliko potpisom podrži dvije ili više lista. Međutim, u zakonima nemamo sankcije za onog ko zloubotrijebi, tačnije falsifikuje taj potpise", istakao je Radenko Lacmanović, ekspert za zaštitu ličnih podataka

4617 pregleda 0 komentar(a)
Lacmanović i Papović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Lacmanović i Papović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Građani kojima su zloupotrijebljeni lični podaci za podršku određenim predsjedničkim kandidatima bukvalno nam se svakodnevno obraćaju. Nemam precizan broj, ali radi se o otprilike više stotina onih koji su nam se obratili, rekla je Biljana Papović, zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju.

Ona je gostujuću u Bojama jutra televizije "Vijesti" navela i da to pokazuje da su ljudi shvatili da su njihovi lični podaci zlupotrijebljeni i da žele da se dođe do utvrđivanja odgovornosti.

Papović smatra da Državna izborna komisija (DIK) nije u mogućnosti da izvrši provjeru identičnost rukopisa i samih potpisa.

"Međutim, moram da kažem da je DIK u toku ovog izbornog proces napravio jedan neočekivan korak unazad u smislu transparentnosti i nama kao posmatračima u saradnji da Agencijom za zaštitu ličnih podataka (AZLP) zabranio uvid u provjeru potpisa. Tako da sam taj proces provjere potpisa nije se odvijao na adekvatan način", kaže ona.

Naglašava da su zbog toga sumnjali da se tim zajedničkim djelovanjem prikrivaju malverzacije koje su postojale prilikom prikupljana potpisa predsjedničkim kandidatima.

"A, pojavom aplikacije dokazalo se da je u tom postupku možda nije nešto bilo u redu i da je došlo do zloubotre od strane političlkih subjekata", dodala je Papović.

Radenko Lacmanović, ekspert za zaštitu ličnih podataka kaže da treba očekivati da će Tužilaštvo brzo reagovati.

"Saglasio bih se da postoje propusti u radu DIK-a i Agencije za zaštitu ličnih podataka, ali u ovom slučaju imam malo drugačiji pristup od Biljane Papović prije svega, jer bih rekao da su ovdje zakonska rješenja loša. U zakonu imamo odrebru da je građanin prekršajno odgovoran - od 500 do 2.000. eura - ukoliko potpisom podrži dvije ili više lista. Međutim, u zakonima nemamo sankcije za onog ko zloubotrijebi, tačnije falsifikuje taj potpis", istakao je Lacamanović.

Opširnije u video prilogu...

Bonus video: