Pola udesa u kojima je jedan od vozača bio pijan dogodi se u dnevnim uslovima, tek 0,9 odsto kažnjenih završi u zatvoru

Stanovnik Crne Gore godišnje u prosjeku popije više od 12 litara čistog alkohola, po čemu je naša država 12. u svijetu

14508 pregleda 9 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Od 130 hiljada alkotestiranih vozača u 2022. godini u Crnoj Gori, njih oko 11.200 je imalo količinu alkohola u krvi iznad dozvoljene granice, kazao je u Bojama jutra Ilija Janjušević iz Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Uprave policije.

On je naveo da je svaki treći anketirani vozač rekao da je u posljednjih mjesec vozio pod dejstvom alkohola, a njih 4,7 odsto kazalo da je bilo pod dejstvom nekih drugih opojnih sredstava.

"To su zaista zabrinjavajući podaci", istakao je Janjušević.

Naglasio je i da se, na osnovu analize, 12 do 15 odsto svih saobraćajnih nezgoda desilo kada je jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola.

Skoro pola tih udesa se dogodilo u dnevnim uslovima, od sedam do 19 časova, upozorio je Janjušević.

Smatra da se kaznena politika mora mijenjati, navodeći da je, u odnosu na izrečene kazne, procenat zatvorskih kazni na svega 0,9 procenata.

"Veliki je broj povratnika u saobraćaju gdje smo imali smrtno stradalih lica", istakao je.

Stanovnik Crne Gore, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u prosjeku popije više od 12 litara čistog alkohola, po čemu je naša država 12. u svijetu.

Taj procenat je kod muškaraca (19,5) znatno veći u odnosu na žene (5,3), kazala je u jutarnjem programu TV Vijesti dr Sabina Ćatić, spec. socijalne medicine u Institutu za javno zdravlje.

Naglašava da su podaci za Crnu Goru znatno iznad svjetskog prosjeka od 6,6 odsto.

Crna Gora je, ipak, 84. globalno po stopi alkoholizma, sa stopom od šest odsto, koja iznosi blizu 10 odsto među muškarcima, a oko 2,5 do tri odsto među ženama, kazala je Ćatić.

Bonus video: