Jaredić: Slučaj Lejle Kašić pokazao koliko ovo društvo može biti mizogino

"Pozdravljam spremnost žrtvi da prijave ovo djelo, jer se time upućuje nasušni pozitivni impuls drugim žrtvama da o ovom pričaju otvoreno i prijavljuju ova djela", kazala je Andreja Mihailović

18499 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Slučaj producentkinje “Dnevnice” Lejle Kašić, koja je optužila i prijavila muzičara Antonija Pušića za seksualno uznemiravanje, pokazao je koliko crnogorsko društvo može biti mizogino, kazala je u Bojama jutra Ana Jaredić iz Centra za ženska prava.

"Njegovo saopštenje obiluje demonstracijom moći i uvredljivim tonom, iz koga vidimo da je u pitanju rodno zasnovano nasilje, iz koga se očitava da je to upravo stav prema ženama... Ovo nije način za rješavanje frustracija, za takvo ponašanje nema opravdanja", rekla je Jaredić u jutarnjem programu TV Vijesti.

Kazala je da se iz Pušićeve izjave može vidjeti koliko je Kašić u tom trenutku bila ugrožena i zbog čega je reagovala. "Kao društvo treba da podržimo njenu hrabrost, jer nije lako suočiti s javnošću. Obično žrtve seksualnog uznemiravanja, kad se pobune protiv nekog poznatog, budu meta raznih komentara", istakla je ona.

Saradnica u nastavi na Pravnom fakultetu Andreja Mihailović kazala je da treba poštovati pretpostavku nevinosti, naročito u osjetljivim temama, kao i da je nepotrebno iznošenje detalja u javnost, već da to treba da ostane u domenu postupka i institucija koje će se baviti slučajem.

"Pozdravljam spremnost žrtvi da prijave ovo djelo, jer se time upućuje nasušni pozitivni impuls drugim žrtvama da o ovom pričaju otvoreno i prijavljuju ova djela. Ova krivična djela su zanemarljivo procesuirana, ovdje je uticaj okoline izuzetno jak, zato što se žrtva nerijetko iz straha i nemoći obraća okolini, obraća okolini i vodi njenim savjetima, koji često budu pogrešni...", navela je ona.

Bonus video: