Adžić: Ukaz Đukanovića ne objavljivati u Službenom listu do mišljenja Ustavnog suda

Tema emisije Načisto na TV Vijesti bila je "Da li predsjednik Đukanović ima osnov za raspuštanje Skupštine?" Gosti emisije bili su: Filip Adžić - ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Filip Ivanović - Pokret Evropa sad, Dragan Krapović - Demokrate, Miodrag Lekić – DEMOS

81420 pregleda 132 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Završeno
22:05h

Autor i voditelj emisije Petar Komnenić je rekao da TV Vijesti nezvanično sazanaje da će sjutra biti odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora koji se planiraju za 28. maj ili 4. jun.

On je pitao učesnike kako bi trebalo ući u te izbore koji će zavisiti od predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju.

Krapović je rekao da ća parlamentarni biti refleksija predsjedničkih izbora.

"Mislim da ulazimo u te izbore sa hendikepom. Mogli smo imati 44 Vladu koja bi imala karakter izborne. Ipak ćemo ući sa Vladom koja je krnja, nije u punom sastavu i nema pun legitimitetu. Nije dobro da nas takva vlada vodi na izbore. Moramo biti naredni i tome", rekao je Krapović.

Lekić je kazao da je potrebno da predsjednica Skupštine zakaže Kolegijum jer Skupština može da skrati mandat.

"Mislim da je većinsko raspoloženje u Skupštini da se skrati mandat nakon neuspjeha formiranja 44. Vlade. Izlaz je moguć i nije daleko od Đukanovićeve ideje samo što je on uzurpatorski postavlja. Nema nadležnost da raspusti (Skupštinu), ima samo ceremonijalnu ulogu", rekao je Lekić.

Adžić je rekao da je predsjednik Crne Gore i DPS Milo Đukanović najveći uzrok problema i nestabilnosti na političkoj sceni.

"Vjerujem da ćemo u prvom krugu imati izvjesnost da on neće više biti predsjednik Crne Gore što će pomoći da se procesi odblokiraju", rekao je Adžić.

Poručio je da Đukanović nije uspio da uništi Građanski pokret URA.

Ivanović je kazao da su uvjereni u prolazak njihovog kandidata za predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u drugi krug predsjedničkih izbora i pobjedi nad Đukanovićem.

"Pobjedom Milatovića nad Đukanovićem krenuće veliki talas koji će nas dočekati za parlamentarne izbore koje je isti taj Đukanović raspisao i to će biti jedna divna poetska pravda i pobjeda nad DPS-om", poručio je Ivanović.

Izmjena: 15:34h
21:58h

Adžić je rekao da je lider Pokreta Evropa sad zadovoljavao sve uslove da bude predsjednički kandidat i da mu je ta mogućnost nepravedno uskraćena.

On je povodom toga što je  predsjednički kandidat DF Andrija Mandić tražio da se odgodi njegovo pojavljivanje pred MUP vezano za njegovo državljanstvo Srbije, rekao da su od Mandićevog pravnog zastupnika dobili sopis kojim se traži odlaganje izjašnjenja.

"Mislim da je njegovo izjašnjenje zakazano za 24, oko 20. 24. aprila. To je njegovo zakonsko pravo", rekao je Adžić.

On je rekao da razumije potrebu dijela javnosti da diskvalifikuje Spajića i Mandića.

Rekao je da ne može da prejudicira da le će od druge države dobiti informacije koje traže, ali da je vrlo skeptičan.

21:44h

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

"Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio", poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

"Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga", rekao je Lekić.

Adžić je rekao Lekiću da nije shvatio u čemu je bio problem.

On je rekao da je odluka Glavnog odbora GP URA bila da daju podršku predsjedniku te partije i sadašnjem premijeru Dritanu Abazoviću da formira Vladu.

21:32h

Ivanović je rekao da Evropa sad nije dala ni za šta prostor predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

On je rekao da će 19. marta ili 2. aprila Crna Gora dobiti novog predsjednika a da to neće biti Đukanović.

21:26h

Ivanović je rekao da on i Evropa sad ne mogu biti tužni što se nije formirala 44. i što nije rekonstruisana pala 43. Vlada.

"Dolazimo do ishoda na koji pozivamo od ljetos - vanredni parlamentarni izbori, ali nismo srećni što do tih izbora nije došlo dogovorom sa onima koje smatramo partnerima, koji sjede u parlamentu i koji su mogli da reuzmu odgovornost za krizu u kojoj se država nalazi i da raspišu vanredne parlamentarne izbore", rekao je Ivanović.

On je kazao da je iskustvo kohabitacije pokazalo da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio spreman da radi sve, da opstruira jednu, drugu, treću vladu. Njegova strategija je bila da opstruira svaku instituciju osim samog sebe kako bi se građanima i međunarodnom faktoru, iako bezuspješno, predstavio kao jedina funkcionalna, legitimna i demokratski izabrana institucija u državi", rekao je Ivanović.

21:13h

Što se tiče današnje akcije Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), Adžić je rekao da je ta akcija pokazatelj zašto procesi u Crnoj Gori idu sporo.

"Imamo generalno problem sa zarobljenim institucijama, ne samo policijom, nego svim drugim. To je posljedica 30- godišnje vladavine jednog istog režima. Izgubili smo granicu između predstavnika kriminalnih struktura i državnih institucija. Nisam htio da govorim o pritiscima koje sam trpio, o svemu što sam proživio sa kolegama i familijom da ne bih izigravao žrtvu. Nisam htio da govorim o opstrukcijama koje su svakodnevne unutar institucije, jer nisam htio da to bude alibi za neostvarivanje rezultata. Ovo što se danas dešava i što će se dešavati je plod velikog rada, zavređivanja velikog povjerenja od strane međunarodnih institucija", kazao je Adžić.

On je dodao da očekuju nastavak ove akcije.

On je rekao da je i unutar policije alarmantno veliki broj ljudi povezanih sa kriminalnim strukturama.

"Razmišljamo o uvođenju vetinga za sve policijske službenike. Situacija je toliko problematična, ne kažem da je svaki od službenika jednako uključen u kriminalne aktivnosti, ali su ti ljud provodili vrijeme zajedno, u istim kancelarijama, da je došlo do prijateljskih, kumovskih odnosa, proces oslobađanja nije mogao da dođe preko noći", rekao je on.

Nekadašnji komandir podgoričke policije Ivan Stamatović na listi je za hapšenje u akciji SPO kojom rukovodi SDT, dok inspektori i dalje tragaju za njegovim suspendovanim kolegom Nebojšom Bugarinom.

Stamatović je radio u sektoru kojim je rukovodio bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović.

Među uhapšenima u ovoj akciji su bivši policijski specijalac Vladimir Bajčeta i službenik Uprave policije Milan Popović, koji je radio u kotorskoj policiji. Uhapšen i sproveden na saslušanje u SDT je i Tihomir Adžić iz Podgorice.

Bajčeta je bivši tjelohranitelj Duška Šarića, rođenog brata navodnog šefa balkanskog narko kartela Darka Šarića.

Adžić je rekao da ova situacija zadaje veliki udarac organizovanim kriminalnim grupama.

On je rekao i da se ne isključuje da je današnji potez predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da donese Ukaz o raspuštanju Skupštine, vezan za aktivnosti koje su najavljene.

"Jer ćemo se sjetiti kada je srušena Vlada premijera Abazovića - kada se udarilo na ljude bliske Demokratskoj partiji socijalista", poručio je Adžić.

21:10h

Adžić je rekao da ako se pozivamo na član 92 stav 3 Ustava da se "Skupština raspušta Ukazom predsjednika Crne Gore", onda može u svakom momentu da je raspusti.

"Nema logike. Nema nikakvog pravnog osnova", rekao je Adžić.

21:06h

Krapović je rekao da u Ukazu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine piše da stupa na snagu danom donošenja, a da će se objaviti u Službenom listu.

"Ako je pojedinačni akt ne možete ga osporiti pred Ustavnim ili Upravnim sudom. Predsjednik je pribjegao onom što radi cijelo vrijeme, obmanjivanje javnosti, sijanje magle, kršenje Ustava. To je kontinuitet njegovog djelovanja. Govorio je neistine i dok je bio premijer i u prvom mandatu dok je bio predsjednik", rekao je Krapović.

21:03h

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

"DF je pobjednik na izborima", rekao je Lekić.

Adžić je rekao da nikad nije izjednačio DPS i DF.

21:00h

Adžić je rekao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koristi poziciju kako bi pravio problem i haos, svjesan nemogućnosti da pobijedi na bilo kojim izborima.

"Jedina mogućnost koju ima u ovom momentu je da izaziva nestabilnost i haos da bi spriječio institucije", rekao je Adžić.

20:54h

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

20:48h

Lekić je rekao da večeras do 12 sati može da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

"Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao", rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

"Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo", rekao je Lekić.

20:40h

Krapović je rekao da će se vidjeti kada će Đukanović raspisati izbore.

On je rekao da je bivši premijer Zdravko Krivokapić inicirao raspuštanje Skupštine a da je to odbijeno.

"Onda smo mi mjesecima pozivali na skraćenje mandata Skupštini, pa je to odbijeno", rekao je Krapović.

20:28h

Na pitanje autora emisije Petra Komnenića šta ako Ustavni sud donese odluku da su izmjene Zakona o predsjedniku neustavne, Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

"Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda", kazao je Lekić. 

Adžić je rekao da ne mogu uticati na brzinu djelovanja Ustavnog suda.

"Ukoliko se ispostavi da je Đukanović prekršio Ustav stiču se uslovi da i on bude razriješen s funkcije. Vjerujem da će mnog prije voljom građana biti smijenjen nego odlukom Ustavnog suda", kazao je Adžić.

Komnenić je rekao da Ustavni sud čak i ako reaguje sada nema mogućnost da donese odluku prije nego odluka Đukanovića izazove posljedice.

"Odluku, Ukaz Đukanovića (o raspuštanju Skupštine) ne treba objavljivati u Službenom listu do mišljenja Ustavnog suda", rekao je Adžić.

20:12h

Autor emisije Petar Komnenić je rekao da predsjednik Đukanović u Ukazu ne navodi pravni osnov za raspuštanje Skupštine.

Adžić je kazao da Đukanović kršeći Ustav nije predložio mandatara i da je mandatara predložila Skupština.

"On pokušava da spoji nespojivo i poziva se na stav 3 koji predstavlja završni akt procedure a ne osnov za raspuštanje parlamenta", rekao je Adžić.

"Ovo predstavlja pravni manevar koji će iole ozbiljan pravnik osporiti", rekao je Adžić.

On je kazao da su izmjene Zakona o predsjedniku donešene jer Đukanović od 30. avgusta 2020. konstantno opstruira procese u Crnoj Gori.

Krapović je rekao da ni Ustav ni zakon ne daje pravo Đukanoviću da obmanjuje javnost.

On je rekao da ni on ne njegova partija osjećaju nikakvu odgovornost jer je Đukanović raspustio Skupštinu.

20:01h

Na pitanje da li su se danas stekli usnovni i zakonski uslovi da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ukazom raspusti parlament i krene u raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Adžić je rekao da se nijesu stekli uslovi.

Povezani članci

16. Mart 2023.

Đukanović donio ukaz o raspuštanju Skupštine

"Ovo je očajnički pokušaj gubitnika koji je svjesan da ne postoji ni tračak nade da može pobijediti na predsjedničkim izborima", istakao je Adžić.

Ivanović je rekao da Evropa sad mjesecima govori da su vanredni parlamentarni izbori jedini način za izlazak iz krize.

"Mi smo za izbore spremni", rekao je Ivanović.

Krapović je rekao da Đukanović za ovaj potez nema uporište ni legitimitet.

"S ustavno-pravnog aspekta Đukanović nije imao pravo na ovaj potez", rekao je Krapović.

Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

"Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet", rekao je Lekić.

Izmjena: 20:44h

Bonus video: