Borovinić Bojović: Građani su kazali da mjesto gradonačelnika pripada Evropi sad

"Dogovorili smo principe na osnovu kojih ćemo da formiramo vlast, mi ostajemo na tim principima", kazao je Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad

45985 pregleda 70 komentar(a)
Rakčević, Borovinić Bojović, Čarapić i Šaranović, Foto: TV Vijesti
Rakčević, Borovinić Bojović, Čarapić i Šaranović, Foto: TV Vijesti

Jelena Borovinić Borović, nositeljka liste "Za budućnost Podgorice" na lokalnim izborima prošle godine, kazala je kako očekuju da konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada bude zakazana u prvom mogućem roku, odnosno čim prođe osam dana od proglašenja rezultata lokalnih izbora u Službenom listu.

"Očekujemo da će uzurpatorska vlast DPS-a napustiti opštinu. Samo se plašimo da će sa sobom ponijeti i fotelje, jer je očigledno da su toliko bili vezani za njih, da evo do kraja pokušaju da sabotiraju volju građana, ali u tome neće uspjeti", kazala je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Luka Rakčević iz Građanskog pokreta URA je rekao da je prvi mogući datum za zakazivanje sjednice 6. ili 7. april, ali da očekuje da će to biti 21. ili 22. aprila.

"Lako je anticipirati da će on (predsjednik Skupštine Glavnog grada) koristiti posljednji dan svog roka", smatra Rakčević.

Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad je rekao da je na toj partiji da inicira pregovore, a da trenutno ne želi da licitira sa imenima za mogućeg gradonačelnika iz redova te stranke, te da će PES danas razgovarati na organima partije o tom pitanju.

"Građani su dali podršku Pokretu Evropa sad i našoj viziji, svakako da to ostaje isto, Jakov Milatović je bio jedan od kandidata za odbornike, nije strano da nosilac liste sjutra ne bude u vlasti", kazao je on.

Očekuje da lokalna vlast bude formirana krajem aprila.

Danilo Šaranović iz Demokrata rekao je da je DPS "sebe upisao u anale nedoličnog političkog ponašanja".

"Svjedočimo sedmicama nekontrolisanom trošenju sredstava iz budžeta", istakao je.

Čarapić je, na pitanje hoće li se poštovati rezultatski redosljed sa izbora, prema kojem PES-u pripada mjesto gradonačelnika, a kojim je predviđeno da Jelena Borovinić Bojović bude šefica lokalnog parlamenta, a Šaranović i Rakčević zamjenici gradonačelnika, rekao da misli da to ostaje isto.

"Dogovorili smo principe na osnovu kojih ćemo da formiramo vlast, mi ostajemo na tim principima. Svaki od principa je utemeljen na javnom interesu, a demokratska podjela vlasti je jedini održivi način da se ostvari politički balans koji će da garantuje stabilnost u radu", naglasio je.

Rakčević je rekao da je činjenica da je Milatović izvjesno novi predsjednik države. "To otvara prostor za nove razgovore i definisanje finesa, a koje se tiču pozicije gradonačelnika", naveo je on, rekavši da očekuje da će brzo doći do dogovora.

Borovinić Bojović je rekla da su predsjednički i lokalni izbori dva posebna procesa. "Više puta smo poslali poruke građanima da nema razloga za brigu, da je Podgorica u sigurnim rukama. Matematički redosljed je izborna volja građana i po tom rasporedu gradonačelnik pripada PES-u, predsjednik Skupštine Glavnog grada DF-u..."

"Pretpostavljam i očekujemo od kolega iz Evrope sad da će njihov predlog biti brzo objavljen i da će to biti neko sa liste ko je visoko pozicioniran, neko od prepoznatljivih funkcionera, da volja građana bude ispoštovana", istakla je ona.

Šaranović je rekao da gradonačelnik treba da ima najširi demokratski legitimitet da obavlja tu funkciju.

Bonus video: